Siirry sisältöön
Takaisin Ura Ateassa

Enemmän todellisia kohtaamisia, vähemmän jargonia

”Olen utelias, haluan haastaa itseäni ja heittäydyn mielelläni mukavauusalueeni ulkopuolelle.” Lue lisää Terhi Palinin uratarinasta.
Ura Ateassa

Päädyin IT-alalle oikeastaan vahingossa. Opiskelin mainontaa ja markkinointia ja opintoihini kuuluin myös kaikenlaisia IT-hommia. Huomasin olevani niissä hyvä: oli kiva ratkoa tietokoneisiin liittyviä ongelmia ja ennen kaikkea auttaa muita opiskelijoita, jotka painivat tietokoneidensa kanssa.

Päätinkin sitten lähteä opiskelemaan mikrotukihenkilöksi ja päädyin teollisuuden pariin kesätöihin ja harjoittelijaksi. Siellä pääsin sinuiksi erilaisten järjestelmien kanssa ja ratkaisemaan ongelmia toden teolla.

Nuori naispuolinen henkilö ei ollut itsestäänselvyys it-alalla 90-luvun puolivälissä. Menin noihin aikoihin työharjoitteluun erääseen tehtaaseen, jossa valvomomestari halusi vähän haastaa untuvikkoa. Vanha herra toi minulle korjattavaksi Casion taskulaskimen, jonka näytöllä oli e-kirjain. Laskin oli virhetilassa. En tiennyt laskimista mitään, mutta sain korjattua vian vaihtamalla laskimeen patterit. Ansaitsin sekä valvomomestarin että asiakkaan kunnioituksen ratkaisemalla ”ongelman”.

Ongelmanratkaisu on juuri se asia, joka minua viehättää tällä alalla edelleenkin. Koskaan ei tiedä minkälaisia haasteita eteen tulee – oli kyseessä sitten kohtaaminen asiakkaan kanssa tai järjestelmiin, laitteisiin ja ohjelmiin liittyvät ongelmat. Ratkaisun löytäminen on aina yhtä inspiroivaa – ne hetket saavat minut syttymään edelleenkin.

Pyrin aina kääntämään negatiivisen asian positiiviseksi. Se on tapani toimia – varsinkin asiakaskohtaamisissa. Jos asiakkaalla on ollut huonoja kokemuksia järjestelmistä tai teknisten apuvälineiden kanssa työskentelystä, pyrin kohtaamaan ihmisen ja ymmärtämään ongelman ytimen kuuntelemalla ja kommunikoimalla siten, että asiakas ymmärtää. It-alalla sorrutaan usein jargoniin, joka ei sano peruskäyttäjälle yhtään mitään.

Jokainen kohtaaminen, jossa asiakas kokee saavansa hyvää palvelua ja hänen ongelmansa ratkaistaan, on hyvä ja arvokas.

Naisilla on paljon vahvuuksia, jotka sopiva it-alalle. Meille usean asian samanaikainen työstäminen on luontaista. Asiakkaan saattaa myös olla helpompi kohdata naisia tilanteissa, joissa hän ei itse ymmärrä kaikkia asioita ja tarvitsee apua ongelman ratkaisemiseksi.

Viihdyn tekniikan puolella ja tykkään työskennellä ohjelmien ja järjestelmien kanssa – ja tietenkin myös asiakasrajapinnassa. Toivon, että pystyn omaksumaan uusia asioita ja jaksan innostua uusista tekniikoista ja tavoista tehdä asioita mahdollisimman pitkään.

Nuorempana ajattelin, että ammattini tulee olemaan jotain tosi luovaa ja taiteellista. It-ala ei ehkä äkkiseltään tunnu luovalta tai taiteelliselta, mutta alan luovuus tulee esiin siinä, että kehitämme jatkuvasti uusia ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Se, jos mikä, pitää mielenkiintoa yllä.

Tutustu Women in IT Path -tarinoihin

Takaisin Ura Ateassa