Takaisin Uutiset
Uutiset2013-11-03

Lehdistötiedote 4.11.2013 - Atean ja Marketvision markkinakatsaus

Windows XP yhä laajasti käytössä Suomessa Atean ja Marketvision markkinakatsauksen mukaan suomalaisorganisaatioissa käytetään edelleen laajasti Microsoft Windows XP-käyttöjärjestelmää. Päivityksellä uudempiin versioihin alkaa olla kiire, sillä ensi vuoden huhtikuun 8. päivä Microsoft lopettaa Windows XP -käyttöjärjestelmän tuen.

"Isoin riski tuen loppumisen jälkeen liittyy tietoturvaan. Jo nyt kyberrikollisten tiedossa saattaa olla aukkoja, joita aletaan hyödyntää vasta, kun Microsoftin paikkaustoiminta huhtikuussa päättyy. Tätä riskiä mielestäni vähätellään", Atean Microsoft-asiantuntija Joonas Simolin sanoo.

Markkinakatsaus kartoitti suomalaisorganisaatioiden käyttöjärjestelmien tilaa. Sen mukaan 40 % suomalaisyrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista käyttää yhä XP:tä. Suurissa, yli 1000 työntekijän organisaatioissa osuus on vielä suurempi, noin 62 %. Alle sadan työntekijän organisaatioissakin XP:n osuus on edelleen vajaan kolmanneksen luokkaa. Marketvisio haastatteli tutkimusta varten yli 300 yritystä ja julkishallinnon organisaatiota.

"Tyypillinen XP:tä käyttävä organisaatio on käyttäjämäärältään suuri. Julkisella sektorilla, erityisesti sairaanhoitopiireissä XP on selvästi yleisempi kuin muualla. Kuitenkin oleellista on se, että XP-käyttäjiä löytyy vielä runsaasti kaikenlaisista yrityksistä ja organisaatioista", sanoo Marketvision johtava konsultti Samuli Savo.

Windows 8.1 odottaa vielä

Joonas Simolin muistuttaa, että XP-urakan lisäksi päivitettävää on myös konesalin puolella. Windows Server 2003 -tuotteen tuki loppuu noin vuoden päästä XP:stä. Kun XP-ongelmaa joskus tavataan kiertää siirtämällä osa palveluista suoraan 2003-palvelimille, lisäaikaa saadaan vain vähän.

Monilla on käytössään jokin XP-alustalle räätälöity liiketoimintasovellus, kuten toiminnanohjausjärjestelmä. XP:n päivityksiä uudempiin käyttöjärjestelmiin viivästyttää näiden sovellusten korvaaminen.

Markkinakatsauksen mukaan XP:n päivityksessä uudempaan käyttöjärjestelmään useimpien valinta on tällä hetkellä Windows 7. Katsaukseen haastatelluista organisaatioista 80 % kertoi, että Windows 7 tulee olemaan heillä yleisin käyttöjärjestelmä tammikuussa 2014. Katsauksen perusteella Atea odottaa Windows 8.1:n yleistyvän tällä hetkellä sitä mukaa, kun erilaisia mobiililaitteita otetaan käyttöön.

Päivitysprojekteilla alkaa olla kiire

"Satojen tai tuhansien työasemien organisaatiossa tyypillinen migraatioaikataulu työasemien käyttöjärjestelmälle on puoli vuotta. Päivityshankkeet tulisi saada ripeästi käyntiin, jos haluaa niiden valmistuvan ennen kuin XP:n tuki päättyy", Atean  Microsoft-asiantuntija Joonas Simolin sanoo.

Joonas Simolin kertoo, että käyttöjärjestelmän tehokkaaseen keskitettyyn päivittämiseen tarvittavat jakelujärjestelmät usein puuttuvat. Työasemissa saattaa olla paikallisesti tallennettua dataa, joka pitää siirtää väliaikaisesti tai pysyvästi muualle talteen ennen päivitystä. Oleellisinta päivityshankkeen onnistumisessa ovat huolella suunniteltu logistiikka ja aikataulutus.

Laitevuokrauksen suosio kasvaa

Haastava taloustilanne on osaltaan lykännyt päivityshankkeita. Usein työasemat vaihdetaan samalla uusiin, joten käyttöjärjestelmän vaihtaminen aiheuttaa verrattain suuret kustannukset.

Yhä suositumpi toimintamalli on omaksi ostamisen sijaan vuokraus. Työasemat vuokrataan tyypillisesti kolmeksi vuodeksi.

"Tiukassa taloustilanteessa omaa kassaa pitää varjella, sillä lainaraha on tiukassa ja kallista. Kertainvestoinnin sijaan kassasta on turvallisempaa maksaa säännölliset, ennustettavat käyttökulut. Elinkaaren loppupää pysyy hallinnassa eivätkä vanhentuneet työasemat jää nakertamaan työn tuottavuutta ja mielekkyyttä", Atean rahoitusyhtiö Atea Finance Oy:n myyntijohtaja Kalle Hämäläinen sanoo.

Lisätietoja:
Joonas Simolin, Microsoft-asiantuntija, Atea Finland Oy, puh. 046 851 2912
Sarita Laras, viestintäjohtaja, Atea Finland Oy, puh. 040 503 7040

Atea

Atea on Pohjoismaiden ja Baltian johtava it-infrastruktuuritoimittaja, jonka palveluksessa on 6300 työntekijää 82 paikkakunnalla Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa. Asiantuntijamme neuvovat asiakkaitamme it-ympäristönsä kehittämisessä ja teemme yhteistyötä johtavien it-laite- ja ratkaisuvalmistajien kanssa. Atea-konsernin liikevaihto vuonna 2012 oli noin 2,8 miljardia euroa, ja se on listattu Oslon pörssissä. Suomessa atealaisia on noin 400.

www.atea.fi

Atea perceived better if you update your browser. Here you will find a new version of Internet Explorer