Siirry sisältöön
23-10-2019

Kestävän kehityksen avaimet ovat käsissämme – nyt on tartuttava toimeen

Kiertotalouden liiketoimintamallit voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä 70 prosenttia. Yritysten vastuu yhteiskunnastamme on yksittäistä ihmistä suurempi. Ratkaiseeko tulevaisuudessa raha vai koko elinkaaren huomioiminen? Nämä ja muut kestävän kehityksen trendit nostettiin pöydälle Atea Focus Round Table -lounaalla.

Atea Focus 2019 roundtable
Kuva: Akifoto

Atea järjesti Round Table -lounaan nyt kolmatta kertaa Atea Focus -tapahtuman yhteydessä. Paikalla oli noin neljäkymmentä it-päättäjää tai -kehittäjää yrityksistä ja julkishallinnosta. Edustettuina oli sekä pieniä että suuria organisaatioita eri aloilta teollisuudesta terveydenhuoltoon.

Pyöreisiin pöytiin jakautuneet osallistujat ideoivat innokkaasti konkreettisia toimia vastuullisuuden toteuttamiseksi. Ideoinnit pohjustettiin toimitusjohtaja Juha Sihvosen ja Sitran johtavan asiantuntijan Daniel Kaufmannin alustuksilla. Keskustelu kävi vilkkaana kaikissa pöydissä ja jokainen ryhmä esitteli ideansa myös muille. Tässä kiteytettynä osallistujien ajatuksia ja ehdotuksia.

Isojen yritysten pitää kulkea rohkeasti muutoksen etunenässä

Kun maailmaa yritetään parantaa, kaikkien työtä tarvitaan, mutta isojen yritysten on syytä kulkea etunenässä. Näin muistutti Atean toimitusjohtaja Juha Sihvonen keskustelun alustukseksi. Kaikkien pitää toki toimia, mutta yritysten vastuu on yksittäistä ihmistä suurempi.

Yritysten teoilla voidaan saada aikaan kiertotalouden dominoefekti. Se käynnistyy johtamisen kulttuurin muutoksella, kun eri tahot alkavat vaatia ja mahdollistaa kiertotaloutta samaan aikaan. Atea Focus Round Table -osallistujien esittämien ideoiden ja ajatusten perusteella itsensä, asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa voi haastaa toimimaan kestävästi vaikkapa näin:

Kehitetään kilpailutusten pisteytystä. Jokainen organisaatio voi järjestää kilpailutuksen niin, että ottaa kestävän kehityksen arvot ja vaatimukset tai hiilidioksidipäästöt mukaan pisteytykseen. Se edistää myös dominoefektin syntyä.

Mietitään tarkkaan tarjouspyyntöjen sisältö. Mikä ratkaisee, raha vai koko elinkaaren huomioiminen?

Nostetaan yhteiskuntavastuu rohkeasti esille. Näin voi toimia esimerkiksi rekrytointitilanteissa ja sijoittajatapaamisissa. Yhteiskuntavastuu voi olla myös yksi tärkeä ehto kumppanuuksien kehittämisessä.

Älä valmista, vaan palvele – kiertotalouden kasvumahdollisuuksia kannattaa syleillä

Sitran johtava asiantuntija, kiertotalouteen erikoistunut Daniel Kaufmann muistutti omassa alustuspuheenvuorossaan, että kiertotalous kannattaa: siinä on valtavia kasvumahdollisuuksia, ja sen liiketoimintamalleilla voidaan säästää jopa 70 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Kestävyystavoitteiden mukana muuttuminen voi siis olla myös mainiota liiketoimintaa.

Miksi myydä renkaita, jos voi tarjota kilometrejä. Kaufmann nosti kiertotaloudesta esimerkiksi autonrengasvalmistaja Michelinin opetukset. ”Rekkaliikenteelle myydään ajokilometrejä renkaiden sijaan. Michelin omistaa renkaat. Tällä tavoin koko tuotantoketju muuttuu. Yritys saa tuottoa siitä, paljonko rengas kestää käytössä. Se muuttaa kokonaan renkaiden käytön ja myynnin. Myös vuorovaikutus asiakkaan kanssa syvenee, kun asiakkaat kertovat tarkemmin palvelun käytöstä ja yritys voi neuvoa, miten kannattaa ajaa, jotta renkaat kestävät mahdollisimman hyvin. Renkaille on myös jälkimarkkinat, ne voidaan myydä tai käyttää uusiomateriaalina”, Kaufmann kertoo.

Round Table -osallistujat nostivat lisäksi esiin seuraavia vinkkejä ja ajatuksia:

Korjaa vaihdon sijaan. Eräs pieni autokorjaamo on ottanut kilpailuedukseen sen, että ei aina vaihda kaikkia osia, vaan pyrkii pidentämään tuotteen käyttöikää korjaamalla.

Käytön myyminen motivoi. Esimerkiksi rakennusten tarjoaminen palveluna voisi estää koulujen homehtumisen, sillä omistajan kannattaisi pitää rakennus mahdollisimman hyvässä kunnossa, jotta se pysyy asiakkaan haluamana palvelutuotteena. Myös nykyisiä palveluja voisi kehittää, esimerkiksi työhyvinvoinnin ja terveydenhuollon voisi yhdistää samaan palveluun, osallistujat pohtivat.

Kilpailuta itseäsi. Laitteet ja tuotteet palveluna -ajattelua kannattaa kehittää omassa organisaatiossa. Yritys voi järjestää vaikkapa sisäisen kilpailun: mitä tuotteita tai laitteita sen omasta tuotannosta voisi tarjota palveluna ja minkälaisia joustavuuselementtejä niissä voi olla?

Ajattele vähän nurinkurisesti

Atea Focus Round Table -lounaan osallistujat muistuttivat, että asioita kannattaa ajatella eri kanteilta ja yllättävistäkin näkökulmista. Niin voi syntyä uusi, loistava idea.

Jos kierrätettäisiinkin vähemmän? Käännetään ajatteluamme: ei kierrätetä enemmän vaan vähemmän, koska laitteita ja tavaraa on vähemmän ja ne ovat kestävämpiä.  Tavarantoimituksen pitää sitoutua siihen, että tuotteiden elinkaari pitenee, kun komponentit ovat vaihdettavia. Ennen puhelin kesti kuusi vuotta, nyt vuoden ja se trendi on väärä. Entä jos vaikkapa työntekijä hyötyisi siitä, että käyttää laitetta nykyistä pitempään?

Ripottele tuhkaa. Uusia ideoita, uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi energiateollisuudesta tulee tuhkaa paljon vuodessa, keskustelijat muistuttivat. Voisiko sitä hyödyntää esimerkiksi lannoitteena? Ehkä, mutta se olisi haasteellista. Nykykäytön esteenä on usein mielikuvat: jos tuhka tulee teollisuudesta, miten se voi toimia lannoitteena.

Näin Atea edistää kestävää kehitystä

Haastamme kierrättämään. Atea on perustanut uuden 100%-klubin, jonka tavoitteena on nimensä mukaisesti saada kaikki it-laitteet kiertoon sataprosenttisesti. Näin Atea yrittää haastaa sekä teollisuuden että asiakkaansa kierrättämään laitteet aiempaa paremmin. Tutustu ja liity mukaan!

Keskustelemme ja vaikutamme kansainvälisesti. Kiertotalouden edistämiseksi Atea on liittynyt kansainväliseen RBA-järjestöön (Responsible Business Alliance). Atea Sustainability Focus -ryhmä koostaa vuosittain raportin, joka luovutetaan aina RBA:lle ja muille tietotekniikka-alan yhteistyöelimille. Järjestö julkaisi myös oman Practical Guide -raporttinsa Atea-yhteistyön innoittamana.