Siirry sisältöön
04-06-2018

Edge computing ja neljä muuta teknologiatrendiä

”Teknologian huiman kehitystahdin pyörteissä yksi totuus on pitänyt paikkansa jo pyörän keksimisestä lähtien: Jos teknologialla on mahdollista ratkaista jokin asia, joku myös keksii, miten se toteutetaan” sanoo Atean toimitusjohtaja Juha Sihvonen.

Pyörät pyörivät ja edge computing, multicloud sekä tekoäly ovat nyt kaikkien huulilla. Kokosimme yhteen digitaalisen maailman kiinnostavimmat ja kuumimmat puheenaiheet, joilla voi päteä tiukan paikan tullen palaverissa kuin palaverissa.

  1. Edge computing – matka datan syntylähteille

    Edge computing on kattotermi erilaisille tekniikoille, joiden avulla laskenta tuodaan reuna-alueille tiedon syntylähteille. Laskentatehoa voi olla esimerkiksi suoraan tuulimyllyssä, jolloin laite osaa tehdä itsenäisesti tarvittavat päätökset ilman keskustelua palvelimen kanssa. Dataa ei tarvitse siirtää verkkojen ja kytkinten läpi edestakaisin, joten kaikki nopeutuu.

    Mobiilimaailmassa puolestaan laitteiden laskentatehosta jopa 90 prosenttia on hukkakäytössä. Tästä voi irrota mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia. Maailman johtavassa mobiilikehitysmaassa Kiinassa asian parissa painitaan taatusti rajusti tällä hetkellä.

  2. Tietoturva ja data-analytiikka

    Kaikki puhuvat nyt tietoturvasta ja data-analytiikasta. Jo nyt erilaiset tietoturvauhkat aiheuttavat yli 2 biljoonan dollarin kustannukset, eikä tilanne ole korjaantumassa, pikemminkin päinvastoin. Kahden vuoden päästä maailmassa on arviolta 1,5 miljoonan tietoturvaosaajan vajaus.

    Apua tietoturvaan haetaankin ihmisvoimien sijasta tekoälystä, esimerkiksi F-Securen Deep Guard osasi pysäyttää WannaCry-kiristysohjelman automaattisesti, vaikkei kiristysohjelmasta vielä ollut aiempia havaintoja.

  3. Kognitiivinen tietojenkäsittely

    Automaattinen havainnointi ja itseään kehittävä ympäristö muuttavat sovellusten luonnetta voimakkaasti. Kuluvan vuoden aikana jopa yli 70 prosenttia sovelluksista tulee sisältämään kognitiivista tietojenkäsittelyä. Yksi pisimpään kestäneistä tekoälyprojekteista on IBM:n Watson, joka on esimerkiksi päihittänyt ihmiskilpailijat suositussa Jeopardy-tietokilpailussa.

    Watsonin tekoälyä on hyödynnetty myös Atean asiakkaiden palvelemisessa. Se oppii service deskiin tulevista kysymyksistä ja vastauksista, ja oppii palvelemaan asiakkaita itsenäisesti. Jos Watson ei osaa ratkaista käyttäjän ongelmia, välittää se pyynnön eteenpäin ihmiselle. Ratkaisu on aluksi pilottivaiheessa kahden asiakkaan kanssa ennen sen laajempaa leviämistä.

  4. Monimuotoinen pilvi

    Kaikkihan käyttävät jo pilveä – osin jo huomaamattaankin. Tekniikasta onkin tullut jo monille itsestäänselvyys. Juuri nyt ajankohtaisin pilvitermi on multicloud, jossa yhdistetään useita julkisia ja yksityisiä pilviä yhdeksi helposti hallittavaksi kokonaisuudeksi.

    Multicloud-strategian luomisessa on tärkeä ymmärtää, mitä asioita tulee ottaa huomioon, jotta useiden eri pilvien kokonaisuutta voidaan hallita järkevästi. Me Ateassa tunnemme alan toimijat ja pystymme hyödyntämään kontaktiverkostoamme asiakkaan parhaaksi.

  5. Jatkuva palvelu

    Kaikkien teollisuudenalojen palvelut ovat todellinen megatrendi. Olipa kyseessä sitten liikenne, ohjelmistot, sisällöt tai rauta, kertakaupasta ollaan siirtymässä kohti jatkuvaa palvelua. Mallista riippumatta lisäarvo on kuitenkin aina ansaittava.

    Perinteinen ekosysteemiajattelu, jossa ensin on luotu järjestelmä, tulee muuttumaan. Kaiken keskiössä on aina ihminen, jonka ympärille tuodaan tietoturva, integraatiot, data ja analytiikka – ja sitten kaikki muu.
Pysy ajan hermolla

Me rakennamme Suomea tietotekniikalla ja autamme asiakkaitamme luomaan tuottavampia ja mielekkäämpiä työympäristöjä.

Tutustu ratkaisuihimme!