Siirry sisältöön
24-03-2017

Mikä sinua innosti viimeksi työelämässä?

Henkilökohtainen kasvu, Taiska, yllättävät näkökulmat, koulun avautuminen ulkomaailmaan ja uuden palvelun käyttöönotto. Työ – ja elämä ylipäätään – ovat täynnä innostuksen lähteitä, todistaa uusi Tätä mieltä -gallupimme.

Anni Ronkainen, Chief Digital Officer, Kesko 

Viime aikoina olen ollut todella innostunut tiimini ihmisten henkilökohtaisesta kasvusta työssään. On hienoa nähdä ympärillään ihmisiä, jotka ovat uskaltaneet lähteä kulkemaan välillä aika vaikeaakin uudistumisen polkua. Jokaisen polku on aivan omanlaisensa. 

Työelämä on nykyään aikamoista töhöttämistä, ja kaiken kiireen keskellä onkin välillä vaikeaa tunnistaa omaa kehittymistä. On tärkeää pysähtyä ja miettiä, mitä on tapahtunut vaikkapa viimeisen puolen vuoden aikana. Kun juttelen tiimini kanssa, kerron usein myös omista kokemuksistani ja siitä, miltä minusta on tuntunut työurani eri kehitysvaiheissa. Työkokemus kasvattaa ajattelua ja perspektiiviä; nyt monet kymmenen vuotta sitten haasteellisilta tuntuneet asiat vaikuttavat hyvinkin selkeiltä ja ratkaistavilta. 

Jos työelämä koostuu vain jatkuvasta tekemättömien töiden listasta, ei henkilökohtaisen kasvun pohtimiselle ja näkemiselle jää aikaa. Itse olen huomannut, että välillä kannattaa ottaa työhön etäisyyttä. Silloin on aikaa ja tilaa nähdä selkeästi koko kokonaisuus. 

Sami Kuusela, start up -konsultti

Olen innostusnarkkari! Innostun koko ajan jostakin, sillä uusia kiinnostavia asioita tulee jatkuvasti vastaan. Viime aikoina olen innostunut esimerkiksi katsoessani SuomiLOVEn päätöskonserttia. Oli upeaa nähdä, miten Taiska hehkui lavalla saadessaan vetää suuressa konserttisalissa kuoron, Suomen kovimman bändin ja orkesterin kanssa. Varmasti täydellinen hetki Taiskalle. Myös Nasan taannoinen tiedotustilaisuus kiinnosti. Olemme poikani kanssa sopineet, että jos avaruusmatkailusta tulee riittävän turvallista ja meillä on riittävästi rahaa, lähdemme avaruuteen. 

Olen perustanut monia yrityksiä ja samalla oppinut keksijätyylistä yli rajojen ajattelemista. Kun pohtii mahdollisimman vapaasti ja mieli rentona kaikenlaisia juttuja, intuitio yhtäkkiä yhdistää asiat selkeiksi kokonaisuuksiksi. Oivalluksia ei yleensä saa esiin pakottamalla tai puurtamalla. Oma innostumiseni lähtee isoista mahdollisuuksista: vaikuttamisesta maailmaan ja bisnekseen sekä uuden luomisesta.

Tavoittelen aina menestystä, ja uusien juttujen onnistuminen luo hype-fiilistä. Se menee kuitenkin nopeasti ohi. Eteenpäin ajavaa innostusta saankin jokapäiväisestä työstä: siitä, miten pääsen tekemään upeita juttuja lahjakkaiden ja kivojen tyyppien kanssa.  

Helena Åhman, työpsykologian tohtori, Hunting Minds 

Se innostaa, että Suomessa puhutaan nyt todella paljon innostuksesta. Onneksi yrityksissä ja organisaatioissa uskalletaan nykyään lähestyä asioita myös ihmismielen ja henkisen suorituskyvyn vinkkelistä. Ihmiset painottavat selkeyttä ja yksinkertaistamista. Johtamista lähestytään enemmän yhdessä tekemisenä kuin yksilösuorituksena.

Kohtaan työssäni paljon hienoa pöhinää ja positiivista paloa. Monissa organisaatioissa ollaan valmiita katsomaan asioita yllättävistäkin näkökulmista. Yhä useammat tajuavat, että onpa ihminen minkä ikäinen tahansa, aina voi kehittää osaamistaan. Maailmalla onkin alettu puhua toisesta aikuisiästä, joka alkaa viisikymppisenä.  

Sampo Lokki, apulaisrehtori, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu 

Koulun avautuminen ulkomaailmaan on minulle jokapäiväinen innostuksen lähde. Teemme paljon yhteistyötä yhteisöjen ja yritysten kanssa. On hienoa, että yrityksetkin ovat kiinnostuneita koulun kehittämisestä. Tuntuu, että koulutuksen arvostus on noussut entisestään, ja me suomalaiset haluamme yhdessä puhua koulutuksen puolesta.

Teknologiayritysten kanssa yhteistyö on ollut hyvin toimivaa. Kun teknologiaa alettiin hyödyntää kouluissa, kuviteltiin laitteiden korvaavan vanhoja opetusmenetelmiä. Nyt ymmärrämme, että teknologia mahdollistaa pedagogiikan kehittämisen ja mietimme asioita kokonaisvaltaisesti, emme laitekeskeisesti. Olennaista on aina kysyä, mitä haluamme saavuttaa ja mitä muuttaa.

Yksi suuri harha on, että kaikki nuoret olisivat diginatiiveja. Meidän kokemuksemme mukaan nuoret hallitsevat kyllä teknologian viihdekäytön, mutta laitteiden käyttöä oppimisen tukena on opetettava ja harjoiteltava. Todellinen muutos näkyy vasta niissä nuorissa, joille opetusteknologia on ollut luonteva osa opiskelua alusta saakka. 

Antti Lehmussaari, projektipäällikkö, Atea

Työssäni minua innostavat eniten asiakkaat. On mahtavaa, kun asiakas saa toimittamistamme palveluista lisäarvoa liiketoimintaansa. Asiakkaiden kanssa työskentely on minusta todella mukavaa ja yhdessä työskentelemällä saamme avoimet kysymykset tehokkaasti ratkaistua. 

Projektipäällikkönä toimiessani tärkein tehtäväni on viedä projektit läpi sovitun sisältöisenä sekä sovitussa aikataulussa ja budjetissa. Erittäin tärkeää on myös tutustua asiakkaisiin ja heidän tarpeisiinsa ja toimintaansa. Projektissa työskentelevien asiakkaan edustajien, atealaisten ja alihankkijoiden erilaisuus täytyy huomioida eri tilanteissa eri tavoin. Erilaisten ihmisten kanssa työskentely on sekä haastavaa että innostavaa. Kaikilta on aina mahdollisuus oppia jotain uutta. 

Projekteissa teen yhteistyötä tiiviisti asiakkaan ja muiden atealaisten kanssa. Erityisesti palveluiden käyttöönoton aikaan olemme yhteydessä päivittäin. Se hetki, kun uusi palvelu tai järjestelmä otetaan tuotantokäyttöön on erityinen ilon ja innostumisen aihe. Siinä tuntuu sellainen valmiiksi saamisen riemu!