2016-01-16

Koulu veden päällä

Suomalaista digitaalista oppimisosaamista lähdetään viemään maailmalle, kun kirkkonummelainen perhe pakkaa veneensä ja valmistautuu maailmanympäripurjehdukseen. 17,5 metriä pitkä vene toimii perheen kotina, kulkuvälineenä ja kouluna seuraavan kuuden vuoden ajan. Lähtö on kesäkuussa 2016 ja paluu Suomeen vuonna 2022.

Kuva: Aino Huovio

Meretniemen kolmelapsiselle perheelle oli alusta alkaen selvää, ettei kyse ole vain purjehduksesta, vaan jostain suuremmasta kokonaisuudesta.

– Halusimme tehdä jotain tärkeää matkan aikana. Tiesimme, että meidän tulee huolehtia lastemme koulunkäynnistä, joten miksi emme samalla voisi luoda jotain mikä auttaa tulevaisuudessa myös muita, sanoo veneen kipparina toimiva Tuomo Meretniemi.

Perheen maailmanympäripurjehduksen ympärille on rakentunut mittava koulutusvientiprojekti. Sail For Good on projekti, jossa kokeellisen kehitystyön kautta otetaan käyttöön digitaalisia oppimisvälineitä ja -metodeja.

Matkan aikana Meretniemen perhe tulee pitämään ”venekoulua” 4–14-vuotiaille lapsilleen.

– Haluamme lastemme näkevän maailmaa ja oppivan sitä kautta. Haluamme todistaa, että koulunkäynti on mahdollista mistä vaan teknologian avulla.

”Haluamme todistaa, että koulunkäynti on mahdollista mistä vaan teknologian avulla.”

– Tulemme purjehtimaan alueilla, joissa ei ole digitaalista infrastruktuuria tai nopeita internet-yhteyksiä. Siksi tarvitaan uusia teknologisia lähestymisiä, jotta löydetään käyttökelpoisia, skaalautuvia ja kustannustehokkaita ratkaisuja, sanoo Meretniemi.

Suomalaisesta koulutus osaamisesta vientituote

Sail for Good -projektissa on mukana yli 20 yhteistyökumppania. Tavoitteena on rakentaa suomalaista teknologiaa hyödyntävä koulutussysteemi ja viedä näin suomalaista teknologia- ja koulutusosaamista maailmalle.

Yksi kumppaneista on Lenovo, joka on mukana rakentamassa projektille ekosysteemiä ja motivoimassa digitaaliseen oppimiseen.

– Haluamme satsata digitaaliseen koulumaailmaan ja mahdollisuuteen oppia välineiden ja sovellusten avulla. Sail For Good on yksi rohkeimmista hankkeistamme. Tämä on meille testilaboratorio koulumaailman toimivuudesta digitaalisesti, kertoo Lenovon maajohtaja Timo Toukola.

 

Oppia käytännön kautta

Koulujen ja opetuksen digitalisointi vaatii usean alueen muuttamista perinteisessä kouluympäristössä. Tarvitaan muun muassa tietokoneet, digitaalisia oppimateriaaleja, yhteinen oppimisalusta ja toimivat yhteydet. Samalla vaaditaan valtavaa mindsetin muutosta.

Tähän pyrkii myös uusi opetussuunnitelma vuonna 2016, jonka tavoitteena on saada lapset pois luokkahuoneista, sitoa opetus ympäröivään reaalimaailmaan ja oppia käytännön kautta.

Samat teemat tulevat näkymään myös Sail For Good -projektissa.

– Kokeilemme uusia keinoja lasten koulunkäynnissä: opetusta ilman luokkahuoneita, koulunkäyntiä ilman opettajan fyysistä läsnäoloa ja ilman tiukkaa opetusaikataulua, sanoo Meretniemi.

– Maailma on täynnä kieliä, kulttuuria, biologiaa ja luontoa. Sidomme opetuksen ympäristöön, jossa kulloinkin olemme. Käymme myös paikallisissa oppilaitoksissa tutustumassa.

– Tämä tulee avaamaan lasten maailmankatsomuksen. Parempaa koulua ei voi lapsilleen antaa. Oppiminen tulee tapahtumaan omakohtaisten kokemusten kautta, ei ainoastaan oppimateriaalien kautta, kiteyttää Meretniemi.