Laddar meny
Kuva: Aki Rask

Maailma sykkii Big Fiven tahtiin

Artikkeli 2015-10-02
Vuoden 2015 Focus-päivän keynote-puhuja Andreas Ekström seuraa työkseen mitä digitaalinen vallankumous tarkoittaa yhteiskunnalle – ihmisille ja yrityksille.
Alpo Räinä

Lehtimies ja luennoitsija Ekströmin päähuomio on ”Big Fivessa” eli Applessa, Googlessa, Microsoftissa, Facebookissa ja Amazonissa. Niillä on mojovat markkinaosuudet aloillaan ja suuri vaikutus pienten yritysten ja startupien toimintaan.Focus-päivän keynote-puhuja Andreas Ekström seuraa työkseen mitä digitaalinen vallankumous tarkoittaa yhteiskunnalle – ihmisille ja yrityksille. Lehtimies ja luennoitsija Ekströmin päähuomio on ”Big Fivessa” eli Applessa, Googlessa, Microsoftissa, Facebookissa ja Amazonissa. Niillä on mojovat markkinaosuudet aloillaan ja suuri vaikutus pienten yritysten ja startupien toimintaan.

– Esimerkiksi Googlella on 89 prosentin osuus internethauista. Lähes jokainen meistä tyytyy 10 ensimmäisen hakutuloksen listaan. Hakukoneet näyttävät trendejä, mutta niiden tuloksista voi jo päätellä paljon muutakin. Yhdysvaltain presidentinvaaleissa googlatuin ehdokas valitaan presidentiksi, Ekström kärjistää salintäydelle yleisölle.

Hän ei maalaa digijättien vallasta kauhutarinaa – ne vain osaavat asiakassuhteen rakentamisen niin hyvin. Googlen menestyksen salaisuutena Ekström pitää myös sen tiedontarjoajan profiilia.

– Etusivulla ei ole räiskyviä mainoksia, vaan simppeli hakurivi ja päivittäin vaihtuva sympaattinen logo. Eihän se näytä suuryritykseltä, vaan kiltiltä kirjastonhoitajalta, Ekström naurattaa kuulijoitaan.

Euroviisuvoittajan voi ennustaa Googlella

Vuonna 2010 Ekströmin työnantaja Sydsvenska Dagbladet -lehti lähetti hänet Osloon raportoimaan Euroviisuista. Aikataulu oli kuitenkin ongelmallinen. Voittaja selviäisi lauantaina puoliltaöin ja jutun pitäisi olla silloin jo painokoneessa, jotta sunnuntainumero ehtisi tilaajien aamukahvipöytiin.

Ekström selvitti ennen finaalia (Googlen omistamasta) YouTubesta kenen kilpailijan kappaletta katsottiin eniten. Googlen Trends-palvelu ja hakukone tuottivat saman vastauksen. Sitten hän meni puhumaan Saksan Lena Meyer-Landrutin kanssa ja kertoi hänelle: ”sinä voitat tämän kilpailun”. Laulaja ei uskonut, mutta ei ajanut poiskaan. Jutustelun perusteella Ekström kirjoitti artikkelinsa etukäteen ja lähetti sen lehteen, kun tulokset julkistettiin. Siinä kerrottiin, että Meyer-Landrut voitti kappaleellaan Satellite.

Kylläpä Andreas on nopea, ihmettelivät kollegat Malmössa. Googlen voimaa, ajatteli Ekström. Mitä mahtoi miettiä jälkeenpäin Lena Meyer-Landrut?

Digitalisaatio kiinnostaa journalistia

Ekström ei halua konsultiksi, vaan aikoo säilyttää toimittajan työnsä.

– Minun on vaikea nähdä suurempaa journalistista aihetta kuin tämä. Suuria avoimia kysymyksiä on paljon. Esimerkiksi kuka voi myöntää digitaalisen identiteettitodistuksen. Ruotsissa se on pankkien tehtävänä, mutta voisiko se olla tulevaisuudessa esimerkiksi Facebook?

Atea perceived better if you update your browser. Here you will find a new version of Internet Explorer