2014-11-17

Tietotekniikasta puhtia työnantajamielikuvaan

Kuluttajistumistrendi merkitsee sitä, että ihmiset haluavat käyttää myös töissä vapaa-ajalta tuttuja välineitä. Jos työnantaja ei kuuntele eikä hanki mieluisia, kullekin yksilöllisiä laitteita, ihmiset käyttävät omiaan. Silloin ollaan liemessä tietoturvan ja vaikkapa vakuutusasioiden kanssa”, Atean viestintä- ja henkilöstöjohtaja Sarita Laras sanoo.

Kuva: Jarno Kovamäki

Uhkakuvien sijaan Laras haluaa ottaa esiin trendin myönteiset puolet. ”Yhä useammalle yksilölliset ja mieluisat työvälineet ovat työpaikan valintaan vaikuttava kriteeri, josta kysytään työhaastatteluissa. Olen aivan varma, että rekrytointiammattilaiset ovat huomanneet tämän. Työvälineitä hankitaan joka tapauksessa, joten miksi ei saman tien hankkisi sellaisia, jotka ovat käyttäjälleen mieluisat?”

Kuin auton leasingia

”Atea toteuttaa it-infraan liittyviä palveluita ja toimittaa myös laitteita käyttäjille. Kehitimme Free Choice -konseptin, jolla tarttua kuluttajistumis-
trendiin ja kääntää se hyödyksi. Tietotekniikkahan on jossakin roolissa melkein jokaisen työssä.”

Konsepti muistuttaa työsuhdeautojen leasingia.
Työnantaja määrittää, mikä on sen tarjoaman vakiomalliston taso, ja jos siihen haluaa ekstroja, se onnistuu omalla kustannuksella.

Free Choice -konseptin yksityiskohtiin ei nyt mennä sen tarkemmin. Sarita Laras puhuu mieluummin niistä vaikutuksista, joita mieluisten työvälineiden tarjoamisella on. Tietopohjaa on, sillä 350 työntekijän Atea kokeili Free Choicea ensimmäiseksi itselleen. Nyt Free Choice on Ateassa vakiokäytäntö.

”Free Choicesta tykätään meillä kyselyjen perusteella valtavasti. Eipä olisi uskonut, että arkisiin tietotekniikkahankintoihin liittyy näin paljon positiivista kuhinaa. Ihmiset ovat innokkaita opettamaan toisiaan, esittelemään, miten kaikki toimii juuri siinä omassa laitteessa ja yleisesti pohtimaan, miten käyttäisivät tietotekniikkaa fiksusti”, Sarita Laras kertoo.

Henkilöstöjohtajan ja
CIO:n yhteinen projekti

”Tämä on uusi tapa toteuttaa työvälinehankinnat. Näen, että henkilöstö- ja tietotekniikka-ammattilaisten on siksi välttämätöntä tehdä alusta lähtien yhteistyötä, jotta uudenlainen tapa toimia varmasti ymmärretään henkilöstön keskuudessa”, Laras sanoo.

Laraksen mukaan erityisesti viestintään tulee panostaa. Sitä tarvitaan sekä ennakkoon, hankintakierroksen aikana että uusien työvälineiden tultua jo käyttöön, monessa eri kanavassa. Lisäksi tulee kuunnella ja olla saatavilla vastaamaan ripeästi runsaaseen määrään kysymyksiä. Hyvä tapa on avata esimerkiksi intraan kysymys- ja vastausosio, jossa käydyt keskustelut jäävät kaikille näkyviin.

Free Choice on siis paljon muutakin kuin laitteita. Atean valmiiksi mietitty kokonaisuus varmistaa helppouden it-osastolle, henkilöstöhallinnolle ja käyttäjille.