Siirry sisältöön
Takaisin Lehdistötiedotteet
Lehdistötiedote 27-08-2019

Oletko halannut tänään ketään? Tamperelaiskoulussa kehitetään oppilaiden ja opettajien hyvinvointia datan avulla

Wivi Lönnin koulussa keväällä 2019 pilotoitu Atea Smart School -konsepti kisaa parhaillaan kansainvälisessä Innovation in Politics -kilpailussa. Digitaalinen alusta parantaa koko kouluyhteisön hyvinvointia analysoimalla reaaliajassa oppilaiden ja koulun henkilökunnan palautteita sekä antureiden keräämää dataa.
Oppilaat soittamassa musiikkiluokassa.

Murrosikäisten ilmeistä ei aina tiedä, miten he oikeasti voivat. Kun apuun valjastetaan mobiiliteknologia ja pedagogian ammattilaisten tekemät kysymykset, innostuvat koululaisetkin jakamaan tuntemuksiaan, selvisi it-infrastruktuuritoimittaja Atean ja Tampereen kaupungin yhteisessä pilottihankkeessa.

Wivi Lönnin koulussa 40 oppilasta ja koulun kaikki opettajat osallistuivat Atea Smart School -konseptin pilotointiin keväällä 2019. Oppilaat kertoivat päivittäin viihtymisestään ja voinnistaan mobiilisovelluksella – nopeimmillaan lähettämällä sovellukseen omaa tunnetilaa kuvaavan hymiön.

Kouluyhteisön antaman palautteen lisäksi pilotissa kerättiin antureilla dataa huoneilman hiilidioksiditasosta, kosteudesta ja lämpötilasta sekä tilojen käyttöasteesta. Musiikkiluokassa seurannassa olivat myös desibelit.

 

Reaaliaikaiset tulokset oppilaiden nähtävissä

Kaikki antureilla ja kyselyillä kerätty data analysoidaan Atean digitaalisessa palvelualustassa, ja tulokset näkyvät reaaliajassa kahdella infonäytöllä. Toinen niistä sijaitsee opettajanhuoneessa ja toinen käytävällä oppilaiden nähtävillä.

”Smart Schoolin ydinajatus on parantaa datan avulla opettajien ja oppilaiden hyvinvointia sekä hyödyntää koulun tiloja nykyistä paremmin. Koska palaute ja sen analysointi on reaaliaikaista, muutosta kaipaaviin asioihin pystytään tarttumaan heti. Näin oppimistulokset ja hyvinvointi paranevat. Lisäksi rehtorit ja sivistystoimenjohtajat voivat tehdä päätöksiä mutun sijaan faktaan perustuen niin koulu- kuin kaupunkitasolla”, Atean Digital Transformation Business Owner Mikko Vesin kertoo.

Kokeilu tarjosi paljon aineksia Wivi Lönnin koulun toiminnan kehittämiseen.

”Smart School mittaa tosi hienosti kouluviihtyvyyttä ja kuulumisia. Ilman sitä emme esimerkiksi tietäisi, että nuoria halataan joka päivä ja valtaosalla menee kotona hyvin. Olemme myös sopineet syksyksi päivän, jolloin keskustelemme koulun säännöistä kaikkien luokkien kanssa, koska oppilaiden mielestä he eivät ole päässeet osallistumaan riittävästi sääntöjen tekemiseen”, pilottia vetänyt opettaja Tommi Savikko sanoo.

Smart School mahdollistaa myös työnantajalle oivan tavan tutkia opettajien työhyvinvointia.

”Nykyään opettajilla on omia palautekeskusteluja vain kerran vuodessa, ja tällä konseptilla päästään asioihin nopeasti kiinni. Jännä havainto oli, että luokkien ilma on todella kuivaa. Ilmankosteus nousee vasta kun ryhmä menee luokkaan. Kuiva ilma ei tee hyvää opettajien äänelle, joten harkitsemme nyt ilmankosteuden lisäämistä”, Tommi Savikko kertoo.

Atea on kehittänyt Smart School -konseptin yhteistyössä suomalaisen kouluhyvinvoinnin asiantuntijayritys School Dayn kanssa ja palvelun digitaalinen alusta perustuu Microsoftin teknisille ratkaisuille. Wivi Lönnin koulun pilotti on parhaillaan mukana kansainvälisessä Innovation in Politics -kilpailussa, jossa palkitaan Euroopan parhaita yhteiskunnallisia hankkeita. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa demokratiaa ja tukea eurooppalaisia arvoja.

Lue, mitä Wivi Lönnin koulun oppilaat ajattelevat Smart School -sovelluksesta.

 

Lisätietoja antavat:

Mikko Vesin
Business Owner, Digital Transformation
Atea Finland Oy
Puh: 040-4561227
mikko.vesin@atea.fi

 

Tommi Savikko
Opettaja
Tampereen kaupunki
tommi.savikko@tampere.fi

Innovation in Politics toimii 14 maassa – kilpailuun projekteja Euroopan neuvoston alueelta

Innovation in Politics Institute (IPI) on Wienissä perustettu puolueista riippumaton organisaatio, joka toimii 14 Euroopan maassa. Sen toiminta on käynnistetty vuonna 2017 lahjoitusvaroilla. Lahjoittajia ovat muun muassa Kahane Foundation, B&C PrivatStiftung, Wienin kaupunki ja Industrieverein (Federation of Austrian Industies). IPI:n maakohtaiset edustajat ovat politiikan ja viestinnän asiantuntijoita, kuten ajatuspajoja, yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja viestintätoimistoja. Viime vuonna Innovation in Politics -kilpailuun ilmoitettiin noin 600 hanketta ja projektia koko Euroopan neuvoston alueelta.

Kilpailun verkkosivut