Riittääkö luokkahuoneessa happi? Miten opettaja jaksaa? Entä viihtyvätkö oppilaat?
Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia tamperelaisessa Wivi Lönnin koulussa, jossa pilotoidaan parhaillaan Atean Smart School -ratkaisua. Digitaalisessa konseptissa hyödynnetään oppilailta ja opettajilta sekä antureista saatua dataa monipuolisesti kouluelämän kehittämiseen. Tavoitteena on parantaa opettajien ja oppilaiden hyvinvointia sekä hyödyntää koulun tiloja nykyistä paremmin.
”Koska Smart Schoolin avulla palaute ja sen analysointi on reaaliaikaista, muutosta kaipaaviin asioihin pystytään tarttumaan nopeammin. Näin oppimistulokset ja hyvinvointi paranevat. Lisäksi rehtorit ja sivistystoimen johtajat voivat tehdä päätöksiä mutun sijaan faktaan perustuen”, Atean Digital Transformation Business Owner Mikko Vesin kertoo.
Tulokset näkyvillä sekä opettajille että oppilaille
Tampereen Hämeenpuistossa sijaitsevan Wivi Lönnin koulun pilotissa on ollut kevään ajan mukana 40 oppilasta ja kaikki opettajat. He vastaavat päivittäin pedagogiikan ammattilaisten laatimiin hyvinvointikysymyksiin helpolla kännykkäsovelluksella. Oppilailta kysytään muun muassa koulussa viihtymisestä, kiusaamisesta ja nukkumisesta. Opettajien kysymykset liittyvät puolestaan työssä jaksamiseen ja opettamiseen.
Biologian sekä teknisen- ja tekstiilityön luokkiin on asennettu antureita, jotka mittaavat huoneilman hiilidioksiditasoa, kosteutta ja lämpötilaa sekä tilojen käyttöastetta päivä- ja kuukausitasolla. Musiikkiluokassa mitataan myös äänentasoa.
Kaikki data kerätään analysoitavaksi Atean digitaaliseen palvelualustaan. Wivi Lönnin koulussa hyvinvointia voi seurata reaaliajassa kahdelta infonäytöltä. Toinen niistä on opettajanhuoneessa, toinen käytävällä oppilaiden nähtävillä.
Koulun tilojen käyttäminen helpottuu
Atean Smart School -konsepti on käytössä jo viidessä koulussa eri puolella Suomea. Wivi Lönnin kouluun räätälöity pilotti on osa Euroopan aluekehitysrahaston ja Uudenmaan liiton rahoittamaa Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeen Tampereen kaupungin osatoteutusta.
”Kun tieto on reaaliaikaista, oppilasryhmät voivat esimerkiksi hakea heille sopivaa vapaata tilaa. Tulevaisuudessa tilatiedot voisi liittää kaupungin tilojen varausjärjestelmään, jolloin myös muiden olisi mahdollista varata koulun tyhjää tilaa käyttöönsä. Nopeimmin tällaisia uusia digikonsepteja voidaan ottaa käyttöön rakenteilla olevissa kouluissa, sillä niihin on helpompi asentaa sensoreita”, hankkeen projektipäällikkö Juha Sormunen Tampereen kaupungilta sanoo.
Pilotin tulokset julkaistaan 29.5.2019 klo 11.00 alkaen Tilaseuranta IoT-tekniikkaa käyttäen -seminaarissa TAMKin pääkampuksella, Kuntokatu 3, Tampere, Auditorio A3–27.
Tervetuloa!
Lisätietoja:
Juha Sormunen
Projektipäällikkö, 6Aika-Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt, Tampereen kaupunki / Tredu
Puh. 040 137 3248
juha.sormunen@tampere.fi
Mikko Vesin
Digital Transformation Business Owner
Atea Finland Oy
Puh: 040-4561227