Nivalan kaupungin ensimmäinen asukas Niva-Kaija olisi tuskin arvannut, että 500 vuotta myöhemmin arki hänen kotiseudullaan rullaa robotiikan avulla. Nivala on nykyään vireä 10 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Pohjanmaalla. Se kuuluu Suomen kolmen suurimman maidontuottajan joukkoon ja tunnetaan myös teollisuuskylästä, joka on maamme suurin.
Yksi Nivalankin kaupungin rutiineista on säännöllinen kesä- ja kausityöntekijöiden virta, joka aiheutti aiemmin paljon manuaalista työtä. Nyt kesätyöntekijöiden hakulomake on muutettu sähköiseksi, mikä vähensi työkuormaa ja paransi nuorten ja työllistävien yritysten asiointikokemusta. Parhaillaan kehitteillä on pidempiaikaisia työsuhteita varten Esimiehen työpöytä -ratkaisu, jossa robotiikka tekee muun muassa käyttäjätunnusten luomisesta vaivatonta ja nopeaa.
”Kun uusi henkilö aloittaa, ohjelmistorobotti lukee lomakkeille syötetyt tiedot ja perustaa käyttäjätunnukset ja salasanat tarvittuihin järjestelmiin. Jatkossa robotti voi tarkistaa voimassa olevat työsopimukset ja poistaa käyttämättöminä olleet tunnukset järjestelmästä. Se on nopea ja luotettava eikä tee inhimillisiä virheitä ”, Atean tiedonhallintayksikön kehityspäällikkö Petteri Halonen kertoo.
Atea on Nivalalle paitsi laite- ja palvelutoimittaja, myös liiketoiminnan kehittäjä ja sparraaja. Atean asiantuntijat poimivat valtavasta teknologiatarjonnasta ratkaisut, jotka sopivat juuri Nivalan tarpeisiin. Atea on toimittanut Nivalalle yli tuhannen tietokoneen, Chromebookien ja av-laitteiden lisäksi muun muassa Active Directory -käyttäjätietokannan, useita Microsoftin pilvipalveluita sekä tiedolla johtamiseen liittyvän RPA-ohjelmistopalvelun. ”
Atean asiantuntijapalveluiden ja aktiivisen yhteydenpidon avulla olemme kehittäneet järjestelmiämme mallikkaasti. Lähes kolmasosa kaupunkimme 600 työntekijästä jää eläkkeelle vuoteen 2030 mennessä, ja samalla uhkaa kadota valtavasti tietotaitoa ja hiljaista tietoa. Robotiikan ja automaation ansiosta voimme kompensoida eläköityvien työpaikkoja, ja uusien työntekijöiden palkkaamiseen ja perehdyttämiseen kuluu vähemmän resursseja. Siitä tulee reiluja eurosäästöjä sekä kunnalle että kuntalaisille”, Arto Marjamaa kertoo.
Nivalassa kirjastokin pyörii osin robotiikalla. Kokoushuoneiden ja muiden varattavien tilojen ovien avausjärjestelmä ei enää vaadi ihmisen käden kosketusta.
”Aikaisemmin kirjastonhoitaja kirjautui itse kiinteistöautomaatiojärjestelmään ja ohjelmoi ovet aukeamaan tiettyihin kellonaikoihin tilavarausten yhteydessä. Nyt tilavaraukset merkitään O365-kalenteriin, jonka perusteella ohjelmistorobotti ohjelmoi kulunvalvonnan ja lähettää sähköpostikuittaukset. Järjestely poisti kirjastonhoitajan töistä kuormittavan ja muistinvaraisen osuuden”, Petteri Halonen kertoo.
Nivalalaisten ei puolestaan tarvitse pohtia, milloin kirjasto on auki. Sovellusautomaation ansiosta kaupungissa on nykyään omatoimikirjasto, jossa väki voi asioida vapaasti omien menojensa mukaan.
”Kirjastoa palvelevaa robotiikkaa voi hyvin soveltaa muillakin aloilla, kuten talousosastoilla, varhaiskasvatuksessa ja koulutoimessa.”
Monilla kunnilla on yhä käytössään useita erilaisia tietojärjestelmiä, jotka eivät keskustele keskenään. Tiedon siirto eri järjestelmien välillä on pääasiassa ihmisten vastuulla.
Nivalan kaupunki on Kuntien Tiera Oy:n osakas. Kuntien Tiera Oy on yli 390 kuntatoimijan omistama osakeyhtiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden ICT-palveluja verkostomaisesti yhteistyössä omistaja-asiakkaiden sekä muiden julkisten- ja kaupallisten toimijoiden kanssa.
Atean ylläpitämä Tiera Verkkokauppa on Suomen kattavin, kuntakentän käyttöön suunniteltu dynaaminen hankintajärjestelmä. Se helpottaa ja tehostaa kuntatoimijoiden ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja.