Kuusi palvelua, jotka kannattaa ottaa käyttöön Azuresta
Aika ajoin asiakkaat kysyvät minulta, mitä palveluita Azuresta kannattaa ottaa käyttöön. Kysymykseen vastaaminen on lähes mahdotonta, koska lopulta liiketoiminnan tarpeet määrittelevät sen mitä palveluita minkäkin yrityksen on järkevä ottaa käyttöön. Päätin kuitenkin listata kuusi palvelua, jotka jokaisen mitä tahansa palvelua Azuresta tuottavan tulisi ottaa käyttöön.
1. Security Center
Aloitetaan tietoturvalla. Security Center tarjoaa kaikille Azure-resursseille tietoturvanäkyvyyttä. Tuote on ilmainen, kun sitä käytetään puhtaasti Azure-resurssien kanssa ilman kehittyneitä ominaisuuksia. Palvelu on tarkoitettu estämään, tunnistamaan ja vastaamaan tietoturvahaasteisiin.
Azuressa palvelu ottaa kantaa virtuaalikoneiden, verkon, levykapasiteetin ja sovelluksien tietoturvaan. Perusominaisuuksilla Security Center auttaa näkemään ne asiat, joita ei ole tehty MS:n parhaiden käytäntöjen mukaan. Lisäksi tuote auttaa huomaamaan, jos tuli tehtyä huolimattomuusvirheitä vaikka salausten kanssa.
2. Advisor
Azure Advisor tarjoaa omaan Azure-ympäristöön liittyvät parhaat käytännöt ja se on täysin ilmainen. Palvelu ottaa kantaa korkeaan käytettävyyteen, tietoturvaan, suorituskykyyn ja kustannuksiin.
Korkean käytettävyyden osalta Advisor suosittelee käyttämään käytettävyysryhmiä, kahdentamaan sovellusyhdyskäytävät ja käyttämään paremman SLA:n levyjä. Suorituskyvyn osalta palvelu osaa ottaa kantaa SQL-tietokantoihin, Redis Cacheen ja App-palveluihin. Kustannuksien osalta Advisor pyrkii löytämään resurssit, jotka ovat alikäytössä. Tietoturvan osalta käytetään Security Centerin antamia suosituksia.
Suosittelen vilkaisemaan suosituksia kuukauden välein, riippumatta Azure-ympäristöstä.
3. Log Analytics
Logianalytiikka on yksi niistä palveluista, joita voi käyttää Azure-resurssien logien analysointiin tai laajemmin koko IT-infran kanssa. Azuren kanssa palvelu tarjoaa kuitenkin aika paljon lisäarvoa.
Log Analytics helpottaa ja mahdollistaa tiettyjen Azuressa hankalasti logitettavien palveluiden logittamisen. Lisäetuna on mahdollisuus lukea ja analysoida logeja nopeasti ja helposti verrattuna levypalveluihin tallennettuihin logitiedostoihin.
Logianalytiikan kautta saadaan helposti näkymä Azuren tilauksen muutoksiin, verkon suorituskykyyn, NSG-valvontaan jne. Tähän voidaan yhdistää vielä eri tuotteiden automaattinen analytiikka (MS SQL, AD jne.), suorituskykyvalvonta, hälytykset ja automaattiset korjaustoimet. Suosittelen ottamaan käyttöön jokaiseen tuotantoympäristöön tai ihan vain vianhaun avuksi.
4. Cloud Shell
Cloud shell mahdollistaa työvälineestä ja siihen asennetuista palikoista riippumattoman hallinnan ja ylläpidon mistä tahansa. Cloud Shellin etuna on myös se, että Microsoft päivittää ja pitää kokonaisuutta aina versioiden osalta kunnossa. Tämä mahdollistaa sen, että omalle koneelle ei ole pakko asentaa ja ylläpitää hallintaan liittyviä komponentteja. Lisäksi palvelussa saat käyttöön levytilaa, joka on käytettävissä taas mistä tahansa. Cloud Shellin kanssa voit käyttää CLI:tä tai PS:ää, kumpi nyt tuntuukaan omimmalta.
5. Automation
Viimeisenä isona aiheena on automaatio. Automaatio käsittää tässä Azuressa tehtävien, toistuvien tehtävien automatisointia, mutta tuote toimii myös System Center -orkestroinnin korvaajana.
Palvelua voidaan käyttää runbookkien ajamiseen, mutta myös virtuaalikoneiden saattamiseen haluttuun tilaan (DSC). Virtuaalikoneet voidaan asentaa käyttäen JSON-malleja ja tarvittavat lisäpalat asennetaan käyttäen DSC:ää. Automation on käytännössä pakollinen osa mitä tahansa isompaa Azure-kokonaisuutta, jossa ylläpitoon kuluva aika halutaan minimoida.
6. Azure Policy
Azure Policy vastaa hallintomallin asettamiin vaatimuksiin. Olen kirjoittanut aiheesta oman blogipostauksen.
Kaikissa yllä olevien palveluiden määrittelyyn ja käyttöönottoon liittyvissä asioissa olemme tietenkin käytettävissäsi.