2018-04-19

Riisi paperia ja tietosuojaa, kiitos!

Kävin alkuviikosta mielenkiintoisen keskustelun yksityisen terveydenhuoltopalveluja tuottavan yrityksen asiakaspalvelupisteessä.

Vastaanottovirkailija: "Täältähän nämä tiedot löytyvät. Tänään on kuulemisaika ja täällä ovat nämä muutkin tiedot."
Minä: "Hieno juttu. Mitähän muita tietoja siellä on ja minua kiinnostaisi muutenkin tietosuoja-asiat."
Vastaanottovirkailija: "Tiedot ovat täällä tallessa."
Minä: "No hyvä. No olisiko sellaista kuvausta tietosuojasta tai tietosuojaselostetta paperilla mihin voisin tutustua tuossa odotellessa."
Vastaanottovirkailija: "Ei meillä sellaista painettua ole."
Minä: "Kiitos tiedosta - hei, hei!"

Odotellessani vuoroa lääkärille jäin pohtimaan juuri tapahtunutta kohtaamistani tämän iäkkäämmän, oikein mukavan ja asiallisen asiakaspalvelutädin kanssa. Tiedän, että tämäkin terveydenhuollon palveluja tuottava yritys on erityisesti satsannut ja panostanut todella esimerkillisesti tietosuojan ja -turvallisuuden toteuttamiseen vuosia. Toimialan liiketoiminnan ydin on luottamuksellisten ja arkaluontoisien henkilötietojen käsittely mitä merkittävimmissä määrin.

Tietoja tulee vartioida vielä tarkemmin kuin Leijonien maalia tulevissa MM-kisoissa. Torjuntaprosentin pitää olla 100 % tai hyvin lähellä tuota, joten veräjälle kannattaa laittaa asiansa osaava tietosuojaveska. Joukkueena kuitenkin voitetaan ja hävitään nämä ottelut, joten koko kentälliseen on syytä panostaa tasapuolisesti.

 

Backhand Forehand Bum Bum Bum

Loistavia yksilösuorituksia ja näitä tietoturvan ja -suojan Kontiloita tarvitaan toki. Itsekin erottaudun taatusti kentällä asiakkaiden parissa. Osa tykkää, osa jumaloi ja osa … no kaikkia ei voi aina miellyttää, mutta nimmareiden jakamisen määrän perusteilla plussalla ollaan vahvasti. Suomessa ei vaan pääsääntöisesti tykätä #neliötliikkuu can-do -asenteesta asiantuntijoiden keskuudessa, joten te arvon kollegat, joilla on oikeasti tietosuojaan sekä toimintamalleihin innovatiivista annettavaa ja sanottavaa sekä joiden jalanjälki on muutakin kuin Teslan speksit: pitäkää oma tyylinne niin kauan kuin asiakkaat tykkäävät ja arvostavat teitä. Ei muuta kuin laattaa häkkiin ja olkaa GDPR:n Superman (ja sama pätee naisiin).

Menestyjäjoukkue osaa hyödyntää koko tiimin potentiaalia ja eri vahvuuksia. Sama pätee tietosuojatyössä, joten nyt viimeistään on korkea aika tarkistaa, millä kentällisellä lähdetään ensimmäiseen otteluun 25. toukokuuta. Vielä on aikaa tehdä tarkennuksia ja valintoja kokoonpanoihin. Apuja löytyy tähän myös meiltä Atealta. Tutustu ensimmäisenä Tietosuojan omaosaaja -palveluumme, jossa kokenut tietosuoja-coach ottaa teidän tietosuojajoukkueenne haltuun ja hakee ne sopivimmat pelipaikat jokaiselle.

 

Käden, silmän ja suun koordinaatio

Palataanpa takaisin lääkäriaseman käytäville, jossa samoihin tiimiväreihin sonnustautuneet terveydenhuollon ammattilaiset erottuvat joukkueena. Välillä ohi menee Kontiloita, joilla puolet varusteista on vähän sinne päin, mutta nämä yksilövapaudet on kuitattu vakuuttavilla meriiteillä. Farkut ja crocsit on ihan jees, kun ammatillisesti kaveri on osaamiseltaan aivan omalla tasollaan. En kysele omalta lääkäri Kontilaltani hänen pukeutumisestaan, koska tiedän kaverin historian. Itse asiassa arvostan häntä suunnattomasti myös tuon takia: hän on ollut oman polkunsa kulkija aina, persoona sekä pirun pätevä, intohimona luu- ja tukikudokset. Tietopääoma on kaverilla käsittämätön. Aivan sama toimiiko Google vai ei koska puoliakaan tuosta tiedosta ei sieltä edes löydy, kokemuksesta puhumattakaan.

Tietosuojatyössä tarvitaan myös nyt jos milloinkaan loistavaa käden, silmän ja suun koordinaatiota. Osaavat, tekevät kädet tekemään ja luomaan voittajajoukkueen pelikirja. Tarkkaavaiset silmät, jotka huomaavat mahdolliset poikkeamat, joista ilmoitetaan eteenpäin tietosuojasta ja -turvasta vastaaville. Kommunikoivaa ja keskustelevaa suuta, joka haluaa osallistua, opastaa ja kysyä tarvittaessa. Huomioidaan joukkueen jokainen jäsen tasapuolisesti niin asetus voi astua voimaan meidän keskittyessä seuraamaan rauhassa MM-lätkän finaaleja ilman viime hetken paniikkia.

P.s. Kokonaisvaltaisena palvelutoimittajana Atea toimittaa myös tarvittaessa riisin paperia tulostimeenne.

 

Kirjoittaja on Atean Cyber Intelligence Manager Ismo Karttunen, Suomen kovin ja kovakuntoisin tietosuoja- ja turvallisuuskouluttaja jolla on kokemusta 20 vuoden ajalta. Ismolla on todella energinen koulutustyyli, joka tempaa kuulijat mukaansa hiuksia nostattavilla ja vatsalihaksia treenaavilla tositarinoilla. Ismo valmentaa väsyneet maanantain pandakarhut tietovastuunsa kantaviksi, ajatteleviksi joukkuepelaajiksi ja auttaa joukkuetta pistämään laatan vastustajan häkkiin.