07-12-2017

Vala Azure-palvelut vankalle alustalle

Minulta on aika usein kysytty, miten Azuren kanssa kannattaisi lähteä liikkeelle. Kysymykseen ei valitettavasti ole sitä yhtä oikeaa vastausta, mutta kerron tässä yhden listan niistä asioista, jotka olisi hyvä jokaisen organisaation käydä läpi ennen omaa Azure-matkaansa. Lista voi olla hyödyllinen myös teille, kenellä Azure on jo käytössä, mutta käyttöönotto on tehty jo jokin aika sitten.

 

 1. Valitse pilveen sopiva kokonaisuus

  Jokainen hyvä käyttöönotto lähtee siitä, että on olemassa validi tarve. Tämä tarve voi olla esimerkiksi uusi sovellus, sovellus joka pitää modernisoida, disaster recovery tai tarve ajaa 3D-kuormaa pilvessä. Mikä ikinä skenaario onkaan, sen pitää olla tarkkaan mietitty ja liiketoimintamallin mukainen. Pilveen ei tarvitse mennä sen itseisarvon takia tai siksi, kun muutkin menevät.
 2. Kouluttaudu

  Suosittelen aina panostamaan omaan osaamiseen ja IT-tiimin osaamiseen. Pilven kohdalla tästä on erityistä hyötyä, kun samaan lopputulokseen voidaan teknisesti päästä monella eri tavalla. Paras ratkaisu voi syntyä yritys-erehdys-mallilla tai sitten puhtaasti osaamisen kautta.
 3. Valitse oikea tapa, jolla hankit Azurea

  Pilvipalveluita voidaan hankkia monella eri tavalla. Ensisilmäyksellä triviaalilta vaikuttavaan valintaprosessiin kannattaa käyttää hieman aikaa. Lisenssiasioihin perehtynyt taho osaa kertoa, koska kannattaa tehdä hankinta EA-sopimuksen kautta, koska käyttää CSP-mallia ja koska hyödyntää erilaisia BYOL-, HUB- tai RI-malleja. Kun aletaan puhua isoista summista, säästötkin voivat olla kuusinumeroisia.
 4. Rakenna hallintomalli ja ota se käyttöön

  Minusta jokainen Azure-käyttöönotto lähtee siitä, että rakennetaan Azure-käyttöä varten hallintomalli. Tätä voidaan pitää eräänlaisena raamina, joka määrittelee sen, miten teidän organisaatiossanne Azurea käytetään. Ilman hallintomallia ei Azure-käyttö pidemmän päälle pysy kenenkään hallinnassa. Erityisesti, jos mukana tekemässä on useita eri tahoja.
 5. Käytä resurssiryhmiä ja RBACia oikein

  Oikeaoppiseen Azuren käyttöön kuuluu resurssiryhmien käyttäminen tehokkaasti siten, että resurssiryhmä on muutakin kuin pakollinen tieto palveluita luodessa. Resurssiryhmien kanssa pitäisi aina miettiä koko palvelun elinkaarta, ylläpitoa, etikettejä, politiikkoja jne. 
 6. Valitse sopiva palvelualusta

  Joskus on helppoa jatkaa siten kuin aina on tehty ja joskus tämä on vielä täysin perusteltua. Toisaalta Azuren osalta suosittelen aina evaluoimaan perinteisen IaaS-mallin lisäksi myös PaaS- ja SaaS- vaihtoehdot. Monessa tilanteessa virtuaalikoneiden ylläpitämiseen liittyvät toimet eivät ole niitä asioita, mitkä nostavat organisaation liiketoimintaa uudelle tasolle.
 7. Aloita pienesti, kasva suureksi

  Perinteisessä konesalimallissa kapasiteetin mitoittaminen on pakollista. Kukaan ei halua investoida liikaa, mutta alimitoituksen riskiä ei voida ottaa. Kapasiteetti mitoitetaan sitten pahimman skenaarion mukaan ja tästä kapasiteetista maksetaan pahimmassa tapauksessa 24/7 seuraavat kolme vuotta. Käytä siis hyödyksi pilven elastisuutta ja minuuttipohjaista hinnoittelua.
 8. Optimoi kustannuksia jatkuvasti

  Tänään parhaalla ja kustannustehokkaimmalla ratkaisulla tehty kokonaisuus ei välttämättä ole sitä enää kuukauden päästä. Azureen tulee niin paljon uusia ominaisuuksia, että ominaisuus, jota ei eilen ollut, onkin tänään jo olemassa. Nopea kehitys voi muuttaa tapaa, miten palvelua kannattaa tuottaa.
 9. Käytä osaavaa kumppania

  Osaava kumppani tuntee Azuren ominaisuudet ja osaa auttaa oikean arkkitehtuurin löytämisessä. Me Atealla haluamme tuntea pilven sillä tasolla, että sinunkin liiketoimintasi voi siitä hyötyä. Ota yhteyttä ja katsotaan jokin ”kulma” pilvipalveluiden käyttöönottoon tai kehitykseen.