06-10-2020

Hybridimonipilvi tuli CIO:n agendalle. Mitä nyt?

Kysyimme asiakkaidemme tietohallintojohdolta, miten heidän edustamissa keskisuurissa yrityksissä ja organisaatioissa käytetään julkipilvipalveluita. Kaikki ovat jo tavalla tai toisella jo julkipilvessä, ja hankkivat pilvestä tyypillisesti viestintäratkaisuja, raportointia, analytiikkaa, testiympäristöjä ja webbisivustoja. Joka toisella on jo kaksi tai kolme pilviympäristöä, eli hybridi monipilvi.

Erilaiset hybridit pilvimallit ovat realismia useissa organisaatioissa.

Monissa organisaatioissa julkipilven käyttö on vielä vähäistä, eikä juurikaan sisällä liiketoimintakriittisiä ja operatiivisia ratkaisuja. Luottamus hybridiin ja julkipilveen on kuitenkin kasvanut käyttökokemuksen ja lisääntyvän ymmärryksen myötä. Liiketoimintakriittisiäkin sovelluksia ajetaan varmasti jatkossa kasvavassa määrin julkipilvessä, mutta hybridiympäristöt ovat vielä tosi pitkään valtavirtaa. 

Keskisuurissakin organisaatioissa on kymmeniä tai jopa satoja sovelluksia. Eteen voi tulla tilanteita, joissa pilveä kannattaisi laajentaa yrityksen omaan paikalliseen konesaliin. Suunta on pilvestä paikalliseen datacenteriin, mikäli julkipilven suorituskyky ei ole riittänyt ja rahaakin on kulunut kuviteltua enemmän. Tietyissä tilanteissa paikallista suorituskykyä ja toimintavarmuutta ei edelleenkään voita mikään.

Tuhannen taalan kysymys kuuluukin, miten tuo kompleksinen kokonaisuus saadaan toimimaan yhteen liiketoimintaa palvelevalla tavalla ja järkevään hintaan?   

Cloud Pakeilla siirrät työkuormiasi oikeasti minne vain   

Nostaisin esille suurelle yleisölle vielä melko tuntemattomat avoimen lähdekoodin konttialustalle rakennetut IBM Cloud Pakit, jotka tarjoavat mahdollisuuden ajaa työkuormia siellä missä se on oikeasti tarkoituksenmukaista. Ajoalustan vaihtaminen on joustavaa, sillä kevyitä paketteja voidaan siirtää kätevästi paikasta toiseen. 

IBM on satsannut Cloud Pak -ohjelmistoihinsa, ja sellainen löytyy jo hybridien monipilvien hallintaan, sovelluksille, datalle ja integraatioille. Ne tarjoavat työkaluja kapasiteetin hallintaan, mikropalveluiden kehittämiseen sekä konttien hallintaan.  

Kiristyvien tehokkuusvaatimusten keskellä operoivat it-ammattilaiset etsivät joka päivä uusia keinoja säästää ict-kustannuksia. Moni arvostaa varmasti ratkaisuja, joilla voidaan siirtää työkuormia helposti omasta datacenteristä julkipilveen tai julkipilvestä yksityiseen pilveen. Kaiken ei tarvitse olla vaikeaa ja kallista. Avoin lähdekoodi avaa yrityksille uusia mahdollisuuksia käyttää haluamiaan teknologiaratkaisuja.

Miksi vahva hybridikokemus vaatii älykästä tallennusta?

On-premisen ja pilviympäristöjen sidoksen vahvistamista ei voi liikaa korostaa, jotta esimerkiksi varmistuksia ja testiympäristöjä voidaan tehdä myös tuotantodatasta suoraan pilveen. Hankkiutuisin eroon kymmenistä hallintatyökaluista, ja toisin pilvet ja paikalliset alustat yhden hallintakanavan piiriin.

Hybridimonipilvi tuo rajusti vaatimuksia myös tallennukselle, ja siksi varmistaisin tallennuksen suorituskyvyn myös tilanteissa, joissa satoja uusia kontteja tulee nopeasti ajoon. Kryptaisin kaiken datan ennen datan siirtämistä. IBM Hybrid Storagen älykkäillä ominaisuuksilla varmistaisin sen, että sama data on tallennettu vain kerran. Hybridiympäristöt eivät toimi tehokkaasti ilman suorituskykyistä tallennusta.  

Vahva hybridikokemus tarkoittaa myös sitä, että organisaatio voi hyödyntää joustavasti erilaisia tallennusratkaisuja datan kriittisyyden ja käytettävyyden mukaan. Integroidun hallintakanavan kautta voidaan siirtää paikallisesta salista ei-aktiivista dataa esimerkiksi IBM Cloudin huippuedulliseen arkistointipalveluun. Kalliita levypintoja voidaan ajaa alas sitä mukaan, kun se on järkevää.  

Tekoälyllä varustettu tallennus tunnistaa datasta kyberhyökkäyksistä indikoivia poikkeamia. Tallennuksen latenssia voidaan parantaa 80 mikrosekunnista 10 mikrosekuntiin, jolloin sovellusten käytettävyys paranee merkittävästi. Kätevää ja kustannustehokasta on sekin, että uusia toiminallisuuksia ja tekoälyä voidaan tuoda virtuaalikerroksella yli 400 eri tallennusjärjestelmään.     

Panostukset tallennukseen tulevat monin kerroin takaisin, kun koneet ja sovellukset toimivat tehokkaammin. Maksut määräytyvät tallennuksenkin osalta yhä enemmän käytön mukaan. 

Kaipaatko näkemystä hybridin monipilvistrategiasi ideointiin ja toteuttamiseen? Atealta ja IBM:ltä löytyy väkevä paketti teknologiaa ja osaamista hybridiympäristöjen rakentamiseen. Atea Cloud Track -palvelumme tarjoaa organisaatiollesi hyväksi todetun palvelumallin pilvistrategian tekemiseen sekä pilvisiirtymän toteuttamiseen. Olemme koeponnistaneet palvelumme moneen kertaan, ja rakentaneet mallin yhdessä eri julkipilvitoimijoiden kanssa.