Luokkahuoneen seinät ja stereotypiat murtuvat

2017-02-09

Tuleeko pojista tulevaisuuden luokkahuoneen kunkkuja vai saadaanko tytöt samalla tavalla mukaan oppimaan leikin avulla? Vanhat sukupuoliroolit opetuksessa ovat muutenkin koetuksella, kun tytöt ovat innostuneet koodaamaan ja nörttipojat hajottavat sporttipoikien vuosisadan kestänyttä valta-asemaa.

Olin tammikuussa neljä hektistä päivää Bett Show’ssa, maailman suurimmassa digitaalisen opetuksen tapahtumassa tutustumassa siihen, miten luokkahuone ja opetus muuttuvat. Osana päivien ohjelmaa osallistuin muun muassa luokkaretkeen kestävän kehityksen näyttelyssä. Retken havainnot kerättiin iPadiin ja niistä koostui päivän aikana monipuolinen esitys, joka sisälsi omia mittaustuloksia tuulivoimaloiden energiatehokkuudesta, ekologista reittisuunnittelua ja kaikkea siltä väliltä. Oli mahtavaa päästä itse kokemaan, miten opetus siirtyy luokkahuoneen ulkopuolelle ja vain mielikuvitus on rajana. Eräs mukana ollut opettaja kommentoikin osuvasti: "Näitä koulutehtäviä ei koira ainakaan syö".

Modernissa koulussa opettajien pitääkin olla yhtä innokkaita oppijoita kuin oppilaansa ja meidän kumppaneiden pitää kuunnella herkällä korvalla meneillään olevaa muutosta. Se mitä huomenna tehdään koulussa, tulee ylihuomenna toimistoympäristöön. Moni Atean strateginen kumppani olikin näyttävästi mukana tapahtumassa. Meille on siis tarjolla valtavasti tukea, kun toteutamme koulujen kanssa missiota maailman parhaasta koulusta.

Olen hyvin onnekas, kun pääsen seuraamaan omien lapsieni kautta, miten Lego-robotit ja virtuaalilasit auttavat lapsia oppimaan uusia asioita innostavilla tavoilla. Myös Applen Swift Playgrounds lähtee testiin yhdessä lasten kanssa. Isikin oppii samalla uuden kielen ja tytöt koodaamaan.

Lapsista puheen ollen suomalaiset nuoret olivat hienosti edustettuina tapahtumassa. Olarin koulun oppilaat esittelivät kansainväliselle yleisölle, miten he tulevat rakentamaan Suomea digitaalisuuden avulla. Olarin lukiolaiset olivat muuten ainoita koululaisia, jotka hoitivat homman muulla kuin äidinkielellään. Hyvä Suomi!