05-04-2018

Operatiivisesti tehokasta tietotekniikkaa

Software defined, hyperconverged.. Miten me IT-ihmiset osaammekin kehittää termejä, joita asiakkaat eivät ilman puhki selittämistä ymmärrä? Prosessi-ihmisenä olen kuitenkin tyytyväisenä pannut merkille, että viime aikoina teknologiavalmistajat ovat gigahertsien ja megabittien sijaan vihdoin nostaneet markkinoinnissaan keskiöön soveltamisen ja operoinnin helppouden. Voisi sanoa, että jo oli aikakin.

Käyttöönotettavan ratkaisun elinkaarikustannus koostuu tunnetusti hankintahinnasta ja käytön aikaisen operoinnin kuluista. Perinteisesti hankintahinta on vaatimukset täyttävien ratkaisujen vertailussa se merkittävä asia. Tyypillisesti se edustaa noin 60 % painoarvoa ratkaisujen vertailussa.

Operoinnin keveys ja korkea käytettävyys ovat hankintahintaa merkittävämpiä

Tyypillinen IT-ratkaisun käyttöikä on 3-5 vuotta. Joissakin tapauksissa paljon pidempikin. Tällä ajanjaksolla ratkaisua käytetään liiketoimintatarpeen tuottamiseen ja käytön kulut muodostuvat operointiin käytetystä työajasta ja mahdollisten käyttökatkojen muodostamasta liiketoimintahäiriöiden kulusta. Nämä voivat yhdessä olla merkittävästi ratkaisun hankintahintaa suuremmat. Teknologiavalmistajat ovat havainneet tämän ja tuoneet tarjoille ratkaisuja, joissa on panostettu hallintatyön keveyteen ja vikasietoisuuteen.

Operoinnin huomio yksittäisistä laitteista kokonaisuuksiin

Verkkoratkaisuihin on tullut tarjolle politiikkojen avulla toimivia kokonaisuuksia: Kytkimiä ei enää konfiguroida yksitellen vaan laitteet saavat ohjaustietonsa keskitetysti ja myös mukautuvat dynaamisesti palvelemaan eri käyttäjäryhmiä ja sovelluksia. Verkko tunnistaa käyttäjät ja sovellukset ja osaa myös kuljettaa eri turvavyöhykkeiden tiedon politiikan mukaisesti. Erityisesti paljon muutoksia sisältävissä ympäristöissä työajan säästö on huima.

Palvelinkapasiteetin osalta kehitys on ollut hyvin saman suuntainen: Erilliset palvelimet, levyjärjestelmät, konesaliverkot ja hallintasovellukset ovat historiaa ja nyt kaikki on saman hallinnan piirissä ja helposti skaalattavissa. Kun kapasiteetti loppuu, lisäät vain kokonaisuuteen uuden laitteen ja se oppii itse elämään roolissa, jossa sitä tarvitaan. Ratkaisut sisältävät jopa analytiikkaa, joka oppii juuri sinun ympäristösi tarpeet. Ei käyttökatkoja, ei yksittäisten laitteiden mittavia asennustöitä.

Aikaa rutiineista suunnitteluun

Saat uusien, operatiivisesti tehokkaiden ratkaisujen hyödyt parhaiten käyttöösi, kun teet hyvän etukäteissuunnittelun ja huomioit liiketoimintatarpeet, joihin ratkaisua käytät. Atealla on mittava kokemus IT- ja infrastruktuuristrategian konsultaatioista ja uusien operatiivisesti tehokkaiden ratkaisujen toteutuksista. Kerromme mielellämme lisää.