2016-01-10

Infonäytöt luovat elämyksiä - teatterissakin

Kävin jokin aika sitten katsomassa Jani Volasen ohjaamaa Q-teatterin esitystä Jälkeenjäävät. Teos itsessään oli kokonaisvaltainen taide-elämys, mutta herätti yllättäen myös ammatillista kiinnostusta. Lavasteiden merkittävin ja näkyvin osa olivat valtavat näyttöpaneelit, joilla luotiin järisyttävä videotausta ja jotka olisivat varmasti käyneet modernista taideteoksesta ihan yksinään. Erikokoisia näyttöjä oli tusinan verran, normaaleista infonäyttöruuduista aina koko seinän kokoisiin ledimatriisitauluihin. Väistämättä mietin myös, minkälaisia ominaisuuksia kokonaisuudelta on vaadittu, jotta haluttu lopputulos on saatu aikaiseksi.

Ohjauksen ja hallinnan oli oltava monipuolinen, sillä näyttöihin syötettiin materiaalia elävästä videokuvasta aina psykedeelisiin fraktaalikuvioihin. Lisäksi näyttöjä ryhmiteltiin ainakin näennäisen rajoittamattomasti yksittäisistä näytöistä, näyttöryhmiin ja aina välillä kuvan muodosti kaikkien näyttöjen synkronoitu kokonaisuus.

Valovoima oli riittävä luomaan vaikuttavia ”räjähtäviä” efektejä. Pimeään teatteriin olisi normaalikäytössä riittänyt huomattavasti himmeämmätkin näytöt.

Ajoitus ja reagointinopeus olivat niin erinomaiset, että näytöt, äänet ja lavan tapahtumat saatiin tarvitessa rytmitettyä samalle iskulle. Perinteinen näyttöjen analoginen synkronointi ei olisi pysynyt millään perässä ja ainoaksi mahdollisuudeksi olisi jäänyt näyttelijöiden mukautuminen rytmittämään tekemisensä näyttöjen tapahtumiin.

Valitettavasti Jälkeenjäävien viimeinenkin esitys on jo takanapäin, joten en voi enää kehottaa menemään katsomaan sitä, mutta muutama infonäyttöihin liittyvän näkemyksen voin vielä esittää.

Usein infonäyttöjä tarjotaan vakiopaketteina ja niin me teemme Ateallakin. Vakiopaketit sopivat lukuisiin (vakio)käyttökohteisiin. Mutta on hyvä muistaa, että näyttöjen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Jälkeenjäävien lavasteista vastasi ryhmä alan rautaisia ammattilaisia ja tekninen toteutus oli selvästi tehty huolella. Jos epäilet että omien infonäyttöjesi käyttökohteen tekninen ratkaisu kaipaa vielä ammattimaista arviointia, ota yhteyttä Atean asiantuntijoihin.