2015-09-29

Aloita digitalisointi pienestä ja kokeilemalla!

Digitaalisuudesta puhutaan kaikkialla. Kahvipöytäkeskusteluihinkin se hiipii. Naapurikin kyselee, mikä telkkari tai kännykkä pitäisi seuraavaksi ostaa. Onko tässä maailmassa enää mitään paikkaa, mihin voisin mennä, jotta välttyisin digitaalisuusaallolta? Vastaus on, että ei ole.

Ihmiset keskustelevat yleensä sellaisista asioista, jotka askarruttavat mieltä tai joista halutaan lisätietoa. Toisaalta digitaalisuus on jo hiipinyt tavalliseksi osaksi arkeamme. Televisiot, autot, puhelimet, vero.fi, pankkiasioinnit jne. Eivätkö nämä ole helpottaneet elämää jo aika paljon? – Toisaalta myös prosessit ovat muuttuneet paljon ja aikaa on jäänyt muuhun. Jos oma henkilökohtainen elämäämme on muuttunut jo nyt – mielestäni aika paljon – mitä onkaan vielä tulossa.

Yritysmaailmassa tilanne on aivan sama. Meillä on tietokoneet, sähköpostit, netit, ERPit yms. Olemme siis jo digitaalisuuden aikakaudella. Mutta onko perinteiset (analogian aikakauden) prosessimme vain kuorrutettu digitaalisuudella?

Atean tutkimuksen mukaan monet ovat jo aloittaneet tutkimaan, mitä digitaalisuus juuri heillä tarkoittaa ja mikä merkitys sillä on heidän ympäristöönsä. Kuten eräs yritysjohtaja sanoi, ”mistä suunnasta sitä norsua pitäisi alkaa palastelemaan”.  Erittäin hyvä kysymys, mutta onko siihen oikeaa vastausta? Mielestäni voimme hakea analogiaa omasta yksityiselämästämme.

Tässä kohtaa otan esille kolme teesiä aiheesta.

1 Jos SINUN tai henkilökuntasi mielestä yrityksesi ei hyödy esimerkiksi tableteista tai älykännykän sovelluksista, älä huolestu. Ei kannata väkisin sulloa digitaalisuutta ja tehdä asioita hyödyttömästi. Kyllä se ajatus sieltä vielä syntyy.

2. Jos taas sinulla ja henkilökunnallasi on sellainen olo, että saattaisi olla jotain hyötyä, mutta et vielä tiedä mitä ja missä muodossa, olet selkeästi kääntämässä jo ajatuksia digitaalisuuden suuntaan. Tämähän on se kaikkein tärkein asia. Ajattelemalla asioita digitaalisuuden kautta on se ainoa polku aloittaa digitaalisuuden ymmärtäminen omalle liiketoiminnalle ja juuri teidän yritykselle.

3. Jos olet jo ajatuksellisesti ohittanut vaiheen 2 ja mietiskelet mitä voisi tehdä, tutki omia toimintamalleja yrityksessäsi ja mieti, minkä pienen asian voisit tehdä tai mitata digitaalisilla prosesseilla ja mittareilla. Kun aloitat pienestä, mikä on helppo ja nopea toteuttaa, pääset nopeasti tuloksiin. Kun pakotat itsesi miettimään ns. uuden maailman mittarit/mittausmenetelmän, silloin sinun on pakko myös muuttaa toimintaa digitaaliseksi, jotta saat digituloksia. Tästä se lumipallo lähtee pyörimään. Yrityksesi kasvaa matkan varrella ja myös muut kasvavat tekemällä ja ajattelemalla mihin ja miten mennään. Samalla kun tulee enemmän henkilökuntaa mukaan, ymmärrys ns. digimaailmasta kasvaa ja nopeutuu ja uusia tulokulmia ponnahtaa esiin. Jälleen kerran, jos näet tarvetta, ryhdy toimeen ensin pienistä jutuista.

Ydinasia kuitenkin on hyötyä digitaalisuuden tuomasta kilpailuedusta kilpailijoihin nähden.

 

Hans Purola
Business Development
Hewlett-Packard Oy