2019-03-26

Windows 7 -käyttäjillä ei ole enää yhtään päivää hukattavaksi

Nyt on jo kiire vaihtaa vanhentuva Windows 7 -käyttöjärjestelmä uusimpaan Windows-versioon. Windows 7:n laajamittainen tuki loppuu 14.1.2020, minkä jälkeen itse käyttöjärjestelmään ei enää julkaista päivityksiä eikä sitä voi pitää yrityskäyttöön soveltuvana käyttöjärjestelmänä. Kuinka siis tarttua toimeen, jos Windows 7 vielä kummittelee työpaikalla?

Joonas Simolin Consultant, Productivity and Workplace

Mihin käyttöjärjestelmään Windows 7 kannattaa vaihtaa?

Tietoturvasyistä tärkeintä on siirtyä pois Windows 7:sta. Windows 10 -käyttöjärjestelmästä on tullut tähän mennessä jo seitsemän uutta versiota, joista kuluttajille päivitetään automaattisesti uusin julkaistu Windows-päivitysten yhteydessä Windows as a Service mallilla. Yrityksillä on enemmän mahdollisuuksia käyttää pidempään jotain tiettyä Windows Build -versiota, mutta yrityksissäkin on suositeltavaa vähintään vuoden välein päivittää seuraavaan versioon.

Windows 10:stä julkaistaan noin kolmen vuoden välein Long Term Service Channel -versio (LTSC), joka on tarkoitettu käytettäväksi pidemmän elinkaaren laitteissa. Tätä Windows 10 -versiota voidaan käyttää vähintään viisi vuotta julkaisusta. Suositeltavia käyttökohteita ovat esimerkiksi kassapäätteet (POS), sairaala-PC:t tai muut erikoislaitteet, joissa kehittyminen on hidasta, laitteet ovat äärimmäisen kriittisiä organisaation toiminnan kannalta eikä minkäänlaisia käyttökatkoja haluta.

Kuinka vaihdon voi tehdä ja pitääkö myös koneet vaihtaa?

Vaihdon tarve riippuu koneiden iästä. Tietokoneita ei välttämättä tarvitse vaihtaa, mikäli käytössä on alle kolme vuotta vanha laitekanta. On kuitenkin tärkeää tarkistaa laitekannan yhteensopivuus Windows 10:n kanssa. Vanhoissa koneissa mahdollisesti oleva tieto saadaan kyllä talteen, mutta paras lopputulos saadaan hyvällä suunnittelulla ja hyödyntämällä pilvipalveluita kuten Office 365 ja Azure.

Mitä tietotekniikkakumppanilta kannattaa vaatia?

Kumppanin pitää osata kertoa, miten päästään maaliin. Enää ei voida alkaa miettiä, miten muutos mahdollisesti tehdään. Kumppanin pitää tehdä myös suunnitelma niille työasemille, joita ei voida siirtää uudempaan käyttöjärjestelmään. Nämä koneet pitää voida eristää, sillä ne voivat haitata muuta liiketoimintaa.

Mitä kotiläksyjä pitää olla tehtynä ennen kuin on yhteydessä it-kumppaniin?

Monilla Windows 7 -käyttäjillä on edessä pitkästä aikaa aidosti merkittävä päivitys. Paljon on muuttunut sitten Windows 7:n julkaisun. Pienemmissä yrityksissä on yleensä käytössä perustoimistosovelluksia, joihin on saatavilla uudemmat versiot suoraan pilvestä. Tällaisessa ympäristössä siirtyminen ei yleensä edellytä suurempia kotiläksyjä ja vaihdon ehtii vielä tehdä 14.1.2020 mennessä.

Edge-internetselain on ottanut Internet Explorerin paikan oletusselaimena. Microsoft on kehittänyt hiljattain uutta internet-selainta uudelle sukupolvelle. Windows 10:n Edge-selain on yksinkertaisempi ja kliinisempi ulkoasultaan. IE tosin löytyy edelleen Windows 10:stä

Mitä eroa on W10-siirtymässä verrattuna aikaisempiin?

Kun siirryttiin Windows XP:stä Windows 7:aan, siirryttiin 32-bittisestä käyttöjärjestelmästä 64-bittiseen käyttöjärjestelmään, jolloin isoin haaste oli sovellusten yhteensopivuus. Windows 10:iin siirryttäessä tätä haastetta ei enää ole. Lisäksi Windows 7 ei ole aikoihin tukenut muita kuin IE 11 -selainta, joka löytyy Windows 10:stä. Aikaisemmissa siirroissa ei ollut hyödynnettävissä pilvipalveluita siinä laajuudessa kuin tänään on. Riippuen yrityksen valmiudesta voidaan hyödyntää esim. Autopilotia laitteiden käyttöönotossa, mutta vähintään käyttäjän datat olisi suositeltavaa siirtää OneDriveen tai muuhun yrityksen pilvipalveluun.

Pilvipalvelut ovat uuden Windowsin parhaat kaverit

Kuten erilaisten sovellusten käyttö, on myöskin Microsoftin pilvipalveluiden käyttäminen tehty mahdollisimman helpoksi Windows 10:ssä. Sekä kuluttajapuolen että yrityspuolen OneDrive on täysin integroitu käyttöjärjestelmään. OneDriven käyttöönotto ei vaadi erillisiä monimutkaisia ohjelmien asentamisia.

Uusi Microsoft Office tulee luonnollisesti helpottamaan entisestään Office 365:n ja muiden Microsoftin pilvipalveluiden käyttöä kaikilla päätelaitteilla. Myös Microsoft Azure Active Directoryn hyödyntäminen on tulossa mahdolliseksi Windows 10:n myötä. Hakemistopalvelut voidaan siis ottaa käyttöön pilvestä ja hyödyntää niitä sekä työasemilla että Office 365-palveluissa.

Windows 10:n on myös tarkoitus olla yrityksille se seuraava siirtymäpolku, kun mietitään työasemien päivittämisiä. Miten yrityksien tulisi sitten tähän varautua?

Vieläkö kumppaniyrityksillä on kaistaa ottaa uusia asiakkaita vai ovatko kaikki osaajat jo varattu meneillään oleviin 10-talkoisiin?

Monet asiakkaat ovat heränneet tilanteeseen vähän myöhään, mutta kysyntää on varmasti koko ajan enemmän. Itse en odottaisi enää päivääkään vaan etsisin itselleni sopivan kumppanin ja lähtisin kartoittamaan vaihtoehtoja.

Olisiko tämä hyvä hetki ottaa yrityskäyttöön myös Windows 10 -tabletit?

Ehdottomasti, mikäli yrityksessä tehdään paljon liikkuvaa työtä ja halutaan kulkea kilpailijoiden edellä. Tableteissa on monia hyviä puolia, kuten kaikki Windows 10:n tietoturvaominaisuudet ja virtuaalinen työpöytä. Samoin modernit kosketusnäytölle suunnitellut yrityssovellukset helpottavat ja tehostavat arkea, ja hyvä kumppani osaa auttaa myös näiden löytämisessä. Tablettien hankinta tulee kuitenkin miettiä 2-3 vuotta eteenpäin, jolloin se todennäköisesti korvaa kannettavan tietokoneen. Yrityskäyttöön tuleva tabletti luonnollisesti myös maksaa saman verran.