2017-02-27

Digitaaliset valkotaulut pelastavat aivoriihesi

Oletko osallistunut ryhmätyöhön, jossa tehtävät tuntuvat teennäisiltä ja vetäjän tekopirteät kannustukset lähinnä vain kiusallisilta? Niin minäkin ja valitettavan monta kertaa.

Ryhmätyö ja erilaiset järjestetyt aivoriihet epäonnistuvat usein ja ovat lohdutonta ajanhaaskausta. Toimeksianto on hätäinen, ryhmän jäsenten taidot ja panostus epäbalanssissa. Pätevin johtaja karkaa hoitamaan ”tärkeää” puhelua, kun tiimin asiaa osaamattomin alkaa ratkaista asiaa hieman omintakeiseen suuntaan. Mietit, yritätkö vääntää tuotostanne mielestäsi parempaan suuntaan vai antaako ryhmänne tuotoksen syntyä omalla painollaan, itse asiaan pahemmin puuttumatta. Lopultahan ainoastaan kunnianhimo ajaa kilvoittelemaan lopputuloksen laadusta, jos ryhmätyö on vain menetelmien harjoittamista tai kehitettävä asia ei vaan tunnu koskettavan tärkeitä asioita.

Mutta on olemassa myös toisenlaista ryhmätyötä. Silloin kun omaa toimintaa kehitetään aidon konkreettisesti ja kohde on tärkeä ja kiinnostava, muuttuu ryhmätyön luonne dramaattisesti. Yhtäkkiä ryhmätyölle löytyy yhteinen suunta ja asiat alkavat tuntua tärkeältä. Ryhmän jäsenet alkavat kilpailla puheenvuoroista, rakentavat toistensa ideoiden päälle ja syntyy legendaarisia oivalluksia ja linjanvetoja.  Ryhmätyöskentely on siis loistava tapa luoda yhteistä, kunhan aihe on kaikille tärkeä ja todellinen.

Myös ryhmätyön työvälineet kehittyvät

Keltaiset Post-it-laput ja fläppitaulut alkavat olla taaksejäävää maailmaa ja jatkossa edellytyksenä ovat digitaaliset työvälineet, joilla tuotokset tallentuvat sähköiseen muotoon jatkotyöstettäviksi. Koulujen kosketusnäytöt olivat ensimmäisen sukupolven tienraivaajia, mutta teknisesti kömpelöinä jäivät useimmiten hyödyntämättä.

Tarvittiin digitaalisten valkotaulujen iPhone: Microsoft Surface Hub ennen kuin tämän teknologian murros alkoi.

Ciscon Spark Board ja lukuisat muut laadukkaat tuotteet valtaavat nyt markkinaa alueen mullistaneen tuotteen jalanjäljissä. Microsoftin Surface Hub on kuitenkin edelleen tienraivaaja ja edistyksellisin toteutus, jonka käyttökokemus on niin laadukas ja mieleenpainuva, että se kannattaa kokea itse. Laite liittyy täysin saumattomasti Skype for Business -ympäristöönne, jolloin ryhmätyöskentely ei ole enää paikkasidonnaista.

Tiesitko muuten, että Atea myy Surface Hubia ainoana Suomessa? Tervetuloa siis tutustumaan itse laitteeseen käsin kosketeltavasti (kirjaimellisesti).

Ryhmätyöskentely kaipaa vain hyvän työryhmän, ryhmälle merkityksellisen aiheen ja modernit työkalut.