2015-09-29

Mitä Google tietää?

Teksti on vierailevan kirjoittajan kynästä.
Vieraskynä

Andreas Ekströmin luento Atea Focus -tapahtumassa maailman digitaalisesta vallankumouksesta ja sen vaikutuksesta oli todella mielenkiintoinen. Ekström on ruotsalainen toimittaja, joka on tutkinut paljon Googlea ja sen toimintaa.

Ekström puhui hyvin ja hauskasti siitä, mitä googlauksen takana tapahtuu. Harva on aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että googlatessa olet Googlen asiakas, ja miten paljon suuryrityksillä on valtaa. Esimerkkinä Ekström kertoi USA:n vuoden 2008 presidenttivaaleista, joissa Google oli tiennyt voittajan jo ennen äänestystä äänestäjien googlausten perusteella. Luento pisti miettimään, miten paljon annamme itsestämme tietoa pelkästään googlaamalla. Toisaalta Ekström korosti, ettei tämän takia pidä ryhtyä vainoharhaiseksi, mutta ihmisten käyttäytyminen on tässä tilanteessa hyvin mielenkiintoista. Myös esimerkit Michelle Obaman ja Anders Breivikin kuvien manipuloinnista ja Googlen vaikutuksesta ihmisten maineeseen pisti miettimään, miten paljon valtaa yhdellä yhtiöllä on.

Ekströmin kuvaus Applen "faneista" oli todella osuva ja huvittava. Itsensä tunnisti helposti varsinkin Applen kaapelin ostotilanteessa. Luento pisti miettimään, miten naurettavassa yhteiskunnassa elämme. Mieleenpainuvaa oli myös Steve Jobsin vertaaminen Jeesukseen (joka ei tosin veloittaisi 75 euroa kaapelista).

Ylipäätään Ekströmin luento oli ajatuksia herättävä ja hauska. On hyvä, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota ja niitä tutkitaan. Tulevaisuudessa se tulee olemaan hyvin tärkeää. Luento oli hyvin ymmärrettävissä myös lukiolaiselle, mikä oli hauskaa. Samoin kuin luennon lopetusvideo Conan O'Brienistä.

Lauri Hiltunen, Oona Kallela, Jasmin Jutila ja Aleksi Penttilä
Kirjoittajat ovat Olarin lukion oppilaita
Atea on Olarin lukion yritysyhteistyökumppani

Andreas Ekströmin kuva Aki Rask