2015-09-30

Innovaatioita Focustorilla

Olimme tiistaina 29.9.2015 Atean Focus-tapahtumassa Messukeskuksen Kokoustamossa. Tutustuimme Atean yhteistyökumppaneiden tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin ja yritimme löytää lähitulevaisuuden seuraavaa "suurta juttua". Silmiimme pisti Citrix, jonka tarjoama palvelu mahdollistaisi koulu- ja työmaailmassa valinnanvapauden työskentelylaitteiden välillä. Lisäksi meitä kiinnosti Microsoftin Hololens, joka yhdistää virtuaalimaailman reaalimaailmaan, sekä teknologiamaailmassa esiintyvä Internet of Things. Näistä kuitenkin näimme todennäköisimmin onnistuvana tulevaisuuden innovaationa Citrixin tarjoaman palvelun.

Citrixin palvelu lähettää sovelluksen mille tahansa päätelaitteelle, jolloin itse päätelaitteelle ei tarvitse sovellusta eli laitteen ei tarvitse pyörittää sovellusta itse. Tällöin samat sovellukset toimivat kaikilla laitteilla, koska käyttöjärjestelmien välisiä eroja ei tarvitse ottaa huomioon. Esimerkiksi kouluja digitalisoidessa tällä hetkellä kaikki oppilaat tarvitsevat samanlaiset laitteet, jotta ohjelmat toimivat hyvin, ja monen täytyy ostaa uusi laite tätä varten. Palvelun avulla oppilaiden ei tarvitsisi ostaa uusia laitteita, sillä samat sovellukset toimisivat kaikilla päätelaitteilla.

Yhtenä palvelun ongelmana näimme kuitenkin datanopeuksien mahdollisen heikkouden. Palvelu luottaa täysin internetin avulla välitettyyn tietoon, joten sen nopeus ja viiveaika ovat kriittisiä. Sovelluksesta riippuen tarvitaan eri määrä internetnopeutta, jotkut sovellukset vaativat sitä enemmän kuin toiset. Ongelmaa ratkotaan kuitenkin jakamalla näyttö kuuteentoista eri osaan, ja päivittämällä vain niitä osia jotka muuttuvat. Esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmassa vain se osa päivittyy, johon kirjoitat tekstiä. Näin säästetään liikutettavan datan määrää, jolloin tämän tapaista palvelua voisi pyörittää vähemmälläkin datalla.

Kuten Dellin edustaja totesi, tulevaisuuden ratkaisut tulevat olemaan yksinkertaisempia kuin me tällä hetkellä uskomme niiden olevan. Vaikka ihailemmekin etenkin Hololensin teknologista saavutusta, emme kuitenkaan löytäneet tuotteelle niin paljon käytännöllistä hyötyä, että se tulisi vaikuttamaan massojen käyttötottumuksiin lähitulevaisuudessa. Mielestämme siis Citrixin palvelu tulee yksinkertaisuutensa ja käytännöllisyytensä ansiosta olemaan huomattava osa ihmisten työskentelyä tulevaisuudessa.

 

 

Teksti: Roope Reponen, Salla Waldmann, Ronja Zewi ja Emilia Asikainen
Kirjoittajat ovat Olarin lukion oppilaita

Atea on Olarin lukion yritysyhteistyökumppani