Takaisin Asiakasreferenssit
laitehallinta Digitaalinen työpaikka

Näin Wolt hoitaa yli tuhannen ravintolan tilaukset

Helsingissä syntynyt Wolt tuo ravintolaruoan kotiovelle jo viidessä maassa ja kahdessatoista kaupungissa. Viimeisimpänä siniset ruokalaatikot valtasivat Vilnan kadut. Palvelu pelaa Atean toimittamalla IBM MaaS -mobiilihallintajärjestelmällä.

Perustettu: 2014 Perustajat: Miki Kuusi, Elias Pietilä, Mika Matikainen, Oskari Pétas, Lauri Andler, Juhani Mykkänen Toimintakaupungit Suomessa: Helsinki, Espoo, Turku, Tampere ja Oulu Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro ja Liettua

Kun Slushin perustajiin kuuluva Miki Kuusi ja viisi muuta nuorta miestä perustivat Woltin vuonna 2014, he olivat keskittyneet rakentamaan pelkästään ruoan tilaamiseen tarkoitettua sovellusta. Kuljetuspuoli oli tarkoitus kehittää myöhemmin, ja aluksi sovelluksen tuli helpottaa ihmisten arkea ”tilaa, maksa etukäteen ja nouda” -periaatteella. 

Wolt-sovellus julkaistiin vuoden 2015 alussa. Toiminta laajeni ruoan kotiinkuljetukseen puolessa vuodessa. Alle vuosi sen jälkeen Wolt aloitti kansainvälistymisensä Tukholmasta. 

”Kun menimme Ruotsiin, huomasimme nopeasti, että siellä työskennellään eri tavalla. Suhteiden rakentaminen ravintoloihin ja asiakkaisiin kesti kauemmin kuin Suomessa. Täällä saamme lisäpisteitä kotimaisuudesta, mutta kotimainen voi olla vain yhdessä maassa”, Woltin ravintolaoperaatiota Suomessa vetävä Juho Uitti kertoo.  

Ensimmäisen puristuksen jälkeen laajentuminen ulkomaille on ollut helpompaa, koska onnistuminen länsinaapurissa osoittaa Woltin pystyvän toimimaan myös kansainvälisesti. 

”Tietysti meillä on tavoitteena päästä tulevaisuudessa mukaan maailmanmarkkinoille.”

Kasvun takana on toimiva teknologia 

Harvan yrityksen liiketoiminta perustuu niin vahvasti mobiiliteknologiaan kuin Woltilla. Uutta teknologiaa valittaessa tärkeitä seikkoja ovat skaalautuvuus ja toimivuus kansainvälisessä ympäristössä. Omat mobiilisoftat on rakennettu niin palvelussa mukana oleville ravintoloille, lähettikumppaneille kuin ruokaa tilaaville kuluttajillekin. 

Kahteentoista kaupunkiin ja viiteen maahan laajentunut yritys vannoo luotettavuuden ja palvelujen sujuvuuden nimeen. Siksi kaikissa yhteistyöravintoloissa käytetään samoja laitteita ja ohjelmistoja. Tuhannen yhteistyöravintolan raja meni rikki syyskuussa 2017. 

”Toimitamme kaikkiin yhteistyöravintoiloihin iPadit ohjelmistoineen tilausten hallintaa varten. Atealta hankitun IBM MaaS -palvelun avulla pystymme päivittämään ohjelmistot kerralla tai maakohtaisissa ryhmissä. Samalla pystymme rajoittamaan iPadien käyttöä niin, ettei niillä voi tehdä muuta, kuin käsitellä tilauksia”, Uitti kertoo. 

Atean System Specialistin Antti Areman mukaan uudet laitteet voidaan toimittaa suoraan ravintoloihin ilman esiasennuksia. 

”Käyttöönotto tehdään Applen laiterekisteröintiohjelman (DEP) avulla, jolloin ne liittyvät automaattisesti Woltin MaaS360 MDM -ratkaisuun. Samalla kaikki tarvittavat sovellukset ja asetukset siirtyvät automaattisesti laitteelle”, Arema kertoo. 

Reittimyllyn algoritmit ja tyytyväiset lähetit pitävät ruuan lämpimänä

Jotta palvelu olisi sujuvaa, ohjelmistot tarvitsevat rinnalleen toimivan logistisen ratkaisun. Woltin lähettikumppanit valitsevat sopivat tehtävät tarjonnasta, jota hallinnoivat palvelimella pyörivät algoritmit. 

”Olemme kehittäneet tilausten reitittämiseen oman ratkaisun, jota kutsumme Reittimyllyksi. Aina, kun tulee uusi tilaus, Reittimylly laskee, mikä on järkevin reitti ravintolasta asiakkaalle”, Uitti kertoo. 

Toimivista algoritmeista ei kuitenkaan ole iloa, ellei lähettejä ole jatkuvasti valmiina ottamaan vastaan uusia kuljetuksia. Woltissa tehdäänkin kovasti töitä, että tilaus voitaisiin aina toimittaa heti. 

”Kun kaikilla ravintoloilla on sama paketti, onnistuminen on omissa käsissämme. Meidän pitää pystyä osoittamaan kumppaneillemme, että keikkaa riittää. Täytyy myös huolehtia siitä, että lähettien työ on mielekästä. Osa läheteistä on perustanut toimintaansa varten omia yrityksiä ja olemme tukeneet heitä siinä.”

Takaisin Asiakasreferenssit
Atea perceived better if you update your browser. Here you will find a new version of Internet Explorer