Siirry sisältöön
Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Pohjolan Voima vastaa noin viidenneksestä Suomessa tuotetusta sähköstä. Toimintavarmuuden turvaaminen ja tulevaisuuden ratkaisujen luominen onnistuu, kun arjen it-infraa pyörittää luotettava kumppani.
Pohjolan Voima

Vastuullisuus, toimintavarmuus ja uuden kehittäminen. Siinä periaatteet, joilla lähes 80-vuotias Pohjolan Voima suuntaa kohti tulevaisuuden energiaratkaisuja. Tietoa hyödynnetään energia-alalla monipuolisemmin kuin koskaan ennen, joten datan keruu, analysointi ja nopeatempoinen raportointi erottavat jyvät energiayhtiöiden akanoista.

Data ja analytiikka tuovat ennakointia ja vakautta sähköntuotantoon

Pohjolan Voiman tietohallintojohtaja Petri Nampajärvi seisoo portaikossa

 

”Markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotantomuotoja, joten ennakointi ja vakaus ovat valttia myös sähköntuotannossa. Siksi keskitymme yhä enemmän tuotantotehokkuutta kehittäviin sekä dataa ja analytiikkaa hyödyntäviin ratkaisuihin. Siirrymme perinteisistä infrapalveluista kohti tiedon parempaa näkyvyyttä, analytiikkaa ja optimointia, eli panostamme toimintaprosessien tehostamiseen kaikilla yhtiömme osa-alueilla”, kertoo Pohjolan Voiman tietohallintojohtaja Petri Nampajärvi.

Energiasektorin toimijoille erittäin tärkeää on myös huoltovarmuuden takaaminen. Pohjolan Voima vastaa viranomaisille siitä, että toiminta täyttää tietyt kriteerit, kuten tietoturvaan liittyvät vaatimukset, laatustandardit ja sertifioinnit.

Jo 20 vuotta Pohjolan Voiman kumppanina toiminut Atea vastaa yhtiön tietoliikenteestä kokonaisuudessaan. Yhteistyö on syventynyt kumppanuudeksi, jossa Atea kehittää Pohjolan Voiman palvelutoimintaa ja luo tehokkaampaa tapaa tehdä työtä. 

”Nykymaailmassa sähköä odotetaan kaikissa tilanteissa, eivätkä tietoteknisen haasteet saa vaarantaa tuotannon jatkuvuutta. Siksi edellytämme, että myös palveluntuottajamme ymmärtävät tiukasti säädeltyä toimintaympäristöämme ja sen rajoitteita”, Nampajärvi kertoo.

Toimiva it-infra mahdollistaa ydinliiketoimintaan keskittymisen

Pohjolan Voiman tietohallintojohtaja Petri Nampajärvi katsoo kameraa kohden

”Miltei kaikki työntekijämme työskentelevät näyttöpäätteen, kannettavan tai mobiililaitteen takana eri toimipisteissä ympäri Suomen. Atea takaa nykyaikaiseen joustavaan työskentelyyn sopivat laitteet ja toimivan verkon.”

Sisäverkosta riippumattomat palvelut, kuten Microsoft Teams -pilvipalvelut, tekevät palveluista ja tiedosta aiempaa saavutettavampaa. Työtä voi tehdä toimiston lisäksi kotoa, voimalaitoksen juurella tai vaikkapa pakettiautossa.

”Ydinliiketoimintaan, tuotannon optimointiin ja uuden kehittämiseen keskittyminen on mahdollista vain silloin, kun it-infrapalvelut toimivat takkuamatta taustalla. Tarvitsemme valmiiksi mietityn, kokonaisvaltaisen ja keskenään yhteen sopivien palveluiden kokonaisuuden. Jätämme it-infrapalvelumme asiantuntevan talon käsiin, jotta voimme keskittyä meille tärkeään kehitystoimintaan toisaalla”, Nampajärvi summaa.

Tietoaltaassa tarpeellinen tieto on kaikkien saatavilla

Jos kasvavaan datan tarpeeseen ei vastaa välittömästi, saattaa vuodessa jäädä kehityksestä 10 vuotta jälkeen. Pelkkä tiedon keruu ei riitä, sillä kerätyn datan analysointi vaatii myös reagointikykyä. Yksi Pohjolan Voiman tuleva kehityskohde on rakentaa tietoallas eli data lake, joka kerää kaiken operoinnissa tarvitun tiedon yhteen ja kaikkien saataville.

”Yksi Pohjolan Voiman tuleva kehityskohde on rakentaa pilvitietojärvi, joka kerää kaiken operoinnissa tarvitun tiedon yhteen ja kaikkien saataville. Aiemmin tuotannon puolella toimivilla operaattoreilla oli jokaisella oma tietovarastonsa, johon esimerkiksi laitehuoltoon liittyvä tieto kerätään ja josta sitä hyödynnetään. Silloin informaatio ei keskustele keskenään, vaikka se olisi tarpeellista kokonaiskuvan muodostamisen kannalta”, kertoo Atean Account Manager Patrick Simon-Bellamy.

Pohjolan Voima on valinnut pilvipalveluiden teknologiatoimittajakseen Microsoftin. Palvelut kehittyvät ja lisääntyvät jatkuvasti, ja muutoksia tapahtuu lähes päivittäin.

”Kaltaisellamme yrityksellä ja organisaatiolla ei ole mitään järkeä edes yrittää pysyä muutoksista ajan tasalla yksityiskohtaisella tasolla. Tarvitsemme kumppanin, joka ylläpitää tietotaitoa puolestamme ja tuo meille proaktiivisesti näkemyksen kehitysalueista”, Petri Nampajärvi toteaa.

”Datan käsittely, tekoäly ja pilvipalvelut puskevat päälle kuin luotijuna. Siksi meidän on reagoitava muutoksiin ketterämmin kuin ennen. Jotta voimme innovoida ja uudistaa energia-alaa, meidän on oltava askel edellä kilpailijoitamme.”

Pohjolan Voima Oyj

  • Perustettu vuonna 1943
  • 21 voimalaitosta
  • Vesi-, metsä- ja ydinenergiaa
  • Pohjolan Voiman tuottama sähkö on lähellä hiilidioksidineutraalisuutta.
  • Osuus Suomessa tuotetusta sähköstä on lähes 20 %.
  • Tuottaa prosessihöyryä teollisuudelle ja kaukolämpöä yhdyskunnille
  • Toimii sähkön ja lämmön tuotannossa omakustannusperiaatteella
  • Osakkaat metsäteollisuusyhtiöitä, kuntien energialaitoksia ja -yhtiöitä sekä muuta teollisuutta
  • www.pohjolanvoima.fi

Atean tuottamat palvelut: