2022-01-03

CIOn silmin: ”Teknologiaa ei voi aina erottaa taikuudesta”

Atea-konsernin CIO Rajib Eklund sanoo, että tietohallintojohtajien pitäisi olla johtoryhmässä aivan kaikissa organisaatioissa – onhan teknologia tie parempaan tulevaisuuteen. Istahdimme juttelemaan it:n roolista ja päädyimme digitaalisista kaksosista aina Mahatma Gandhiin asti.

Hei, Rajib! Kuka olet, missä vaikutat ja miten päädyit nykyisiin hommiisi?

Olen Rajib Eklund ja työskentelen Atea-konsernin tietohallintojohtajana tammikuuhun 2022 saakka. Kiinnostukseni tekniikkaan ja informaatioteknologiaan sai alkunsa Arthur C. Clarken toteamuksesta, että tarpeeksi pitkälle kehittynyttä teknologiaa ei voi erottaa taikuudesta.

Olen päässyt nykyiseen asemaani kahden luonteenpiirteen ansiosta: olen sinnikäs enkä pelkää haasteita. Olen parhaimmillani epävarmoissa ympäristöissä, joihin voin tuoda lisäarvoa. Uskon vahvasti siihen, että voimme rakentaa paremman tulevaisuuden teknologian avulla. Haasteissa on aina mahdollisuuksia – ne on vain osattava löytää.

Aina ei voi vain voittaa. Onko urallasi ollut jotain merkittävää takaiskua, joka on jäänyt sinulle erityisesti mieleen?

Nukuin pommiin ja myöhästyin lennolta ensimmäiseen työhaastatteluuni. Soitin rekrytointipäällikölle ja kerroin tilanteesta rehellisesti. Tarjouduin ostamaan uuden lipun ja menemään haastatteluun myöhemmin samana päivänä. Sain sen työpaikan. Työnantaja arvosti sitä, että en keksinyt tekosyitä inhimilliselle erehdykselle ja halusin korjata tilanteen. Se on ollut minulle tärkeä oppi, ja olen suhtautunut samoin omaan johtajuuteeni.

Sanotaan, että tiimissä ei ole sooloilijoita. Minkä periaatteiden mukaisesti johdat omaa tiimiäsi?

Johtajan käytös vaikuttaa koko organisaatioon. Uskon, että johtajan on luotava turvallinen ympäristö, jossa vuorovaikutus on avointa ja jossa saa tukea. Johtaja ei saa puuttua joka asiaan tai etsiä syyllisiä. Lopulta tiimi kuitenkin tekee tuloksen, ja minun menestykseni tulee tiimin menestyksestä. Ateassa kannustamme ihmisiä ottamaan vastuuta ja tarttumaan toimeen. Näin he voivat käyttää osaamistaan täysipainoisesti pelkäämättä mahdollisen epäonnistumisen seurauksia. Meillä on tiimi, jolla on rohkeutta tavoitella voittoa ja olla pelkäämättä virheitä. Ainoa sääntö on, että opimme virheistämme emmekä tee samaa virhettä toista kertaa.

Lisäksi minulla on kaksi esikuvaa. Mahatma Gandhi opetti sinnikkyyttä ja löysi tavan edistää valtavaa muutosta väkivallattomasti. Äitini piti huolta perheestämme ja antoi meille kaikki mahdollisuudet elämässä, vaikka hän oli yksinhuoltaja aikana, jolloin se oli epätavallista.

Miten näet tietohallintojohtajan ja it:n roolin organisaatioissa?

Digitaalinen muutos on ennen kaikkea liiketoiminnan muutosta. Koska teknologia on tavoiteltujen arvojen keskeinen mahdollistaja, it on muutosta luova voima ja liiketoiminnan strateginen kumppani. Tämä on ratkaisevan tärkeä näkökulma yrityksille, jotka haluavat menestyä ja pysyä kannattavina tulevaisuudessa.

It on organisaation jokaisen osan ytimessä: infrastruktuurissa, sovelluskehityksessä ja toiminnoissa. Se liittää yhteen eri järjestelmät, pitää huolta informaatioteknologiasta ja tietoturvallisuudesta, hallinnoi ydintietoja, integroi uusia teknologioita, rakentaa ja siirtää osaamista organisaatiossa, antaa käyttäjätukea ja parantaa samalla tehokkuutta. It:n on pystyttävä tähän kaikkeen.

Tämän monimutkaisen kokonaisuuden hallinta edellyttää jatkuvaa kehitystä ja muutosta kohti tavoiteltua arkkitehtuuria, joka pyrkii vähentämään monimutkaisuutta ja edistämään automaatiota.

Miten it-organisaatiot hallitsevat monimutkaisuutta nykyisin?

On mahdotonta saada kaikkea tarvittavaa osaamista yhteen organisaatioon, eikä se välttämättä edes ole käytännöllistä esimerkiksi infrastruktuuritoimintojen osalta. Ostamalla tietyt palvelut strategisilta kumppaneilta voimme siirtää omia resursseja liiketoiminnan arkkitehtuurin kannalta tärkeimmille alueille. Toisin sanoen on ymmärrettävä, mitä osaamista tarvitaan omassa organisaatiossa ja mitä kannattaa ostaa palveluina.

Ateassa käytämme itse samoja ratkaisuja, joita myymme asiakkaillemme: kaiken infrastruktuurimme toimittaa Atea Managed Services eli AMS. Näin elämme asiakkaidemme todellisuutta ja tunnemme myös heidän ongelmansa. Sen ansiosta pystymme myös auttamaan AMSia ennakoivasti parantamaan asiakaskokemustaan.

Mitä muita haasteita organisaationne on kohdannut?

Kaikki yritykset tietävät hyvin, että osaamiselle on suunnaton tarve, mutta sitä on saatavilla niukasti. Esimerkiksi nuorista ammattilaisista käydään alallamme jatkuvasti kovaa kilpailua.

Toinen haaste on luottamuksen ansaitseminen ja ajattelutapojen muuttaminen. Meidän on pystyttävä perustelemaan investoinnit it:n liiketoimintahyödyillä. It on strateginen mahdollistaja ja osa liiketoiminnan vuorovaikutusta. Sitä ei tulisi tarkastella vain toimintoina ja kustannusten näkökulmasta. Esimerkiksi tekoäly ja automaatio ovat investointeja, joilla voidaan tehostaa ja optimoida toimintoja ja parantaa asiakaskokemusta.

Lisäksi monikansallisen yhtiön johtamisessa hallinnointi ulkoisen ja sisäisen viestinnän avulla on ehdottoman keskeistä. Joillakin alueilla tarvitsemme yhteisen tavan edetä, mutta meidän on myös tuettava eri alueiden ja maiden paikallisia prioriteetteja sekä kulttuuriin liittyviä näkökohtia.

Mikä on it:n rooli nyt ja tulevaisuudessa?

Teknologia on tulevaisuutta ja tie eteenpäin. Vielä vuosikymmen sitten pankkiasioiden hoitaminen julkisessa pilvessä oli mahdoton ajatus – kunnes se ei enää ollutkaan sitä. Silmänräpäyksessä olemme siirtyneet kellarikerrokseen sijoitetuista servereistä tilanteeseen, jossa tietotekniikasta on tulossa sekä liike-elämän että digitaalisen muutoksen mahdollistaja. Siksi it-organisaatioiden on pystyttävä uudistumaan jatkuvasti ja tietohallintojohtajien tulisi olla johtoryhmien jäseniä kaikissa yrityksissä toimialasta riippumatta.

Pandemia on osoittanut, että voimme optimoida työn, matkustamisen ja elämisen ja siten vähentää vaikutustamme ympäristöön. It on myös entistä ennustettavampaa. Tietotekniikka on valtava vahvuus, mutta se tuo mukanaan myös tietoturvahaasteita sekä erilaisia säännöksiä yksityisyytemme turvaamiseksi. Tämä alue on aina riskien ja mahdollisuuksien taistelukenttä.

Mitä enemmän tietoa tuotamme, keräämme ja hyödynnämme, sitä enemmän meidän on kiinnitettävä huomiota siihen, miten käytämme ja sovellamme tietoa erilaisissa ympäristöissä. Muuten päädymme tilanteeseen, jossa tiedosta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Teknologia sinänsä ei ole hyvää eikä pahaa. Sama pätee vaikkapa keittiöveitsiin: niillä voidaan vahingoittaa ihmisiä tai leikata omenaa välipalaksi.

Onko olemassa ongelmia, jotka voitaisiin tai pitäisi ratkaista it:n avulla?

Kaikki ongelmat ovat sellaisia. Tietotekniikalla voi olla merkittävä rooli kestävässä kehityksessä, jätteen vähentämisessä ja ennustettavien toimintamallien luomisessa. Digitaalinen kaksonen on esimerkki siitä, miten asiat voi tehdä älykkäämmin. Elektroniikan kierrätys osana kiertotaloutta puolestaan vähentää mineraalien louhimisen vaikutuksia.

Teknologia ja it ovat sovellettavissa kaikilla toimialoilla. Voimme helpottaa nälänhätää parantamalla maataloutta teknologian avulla, ja tiedonhallinta voi auttaa terveydenhuollon tarjonnassa ja epidemioiden seurannassa, kartoittamisessa ja ennustamisessa sekä suurkaupungeissa että alueilla, joissa sairaaloita on harvassa. Connect to Learn -ohjelma tarjoaa koulutusta tytöille Afrikan maaseudulla 3G-verkkojen avulla. Rahoitusalan näkökulmasta taas mobiilirahassa on valtavasti potentiaalia. Esimerkiksi pakolaiset ottavat mukaansa ainakin puhelimensa. Rahat voidaan varastaa, mutta mobiiliraha on paljon turvallisempaa.

Mitä maailmanlaajuisia teemoja, ilmiöitä tai trendejä seuraat tällä hetkellä? Mihin toivoisit koko toimialan kiinnittävän huomiota juuri nyt?

Tutkimme automaation ja sovelletun tekoälyn mahdollisuuksia. Yritämme parantaa ennustettavuutta, luoda entistä saumattomampia integraatioita ja tehostaa liiketoimintaprosessejamme nopeuttamalla ohjelmistorobotiikan investointejamme. Asiakaspalvelussamme automaatio ja tekoäly parantavat tuottavuutta ja asiakaskokemusta.

Lisäksi kvanttilaskenta on edistynyt valtavasti kolmessa vuodessa. Se nopeuttaa laskentakapasiteettia ennennäkemättömästi, ja sitä voitaisiin käyttää myös salaukseen ja salauksen purkamiseen. Henkilökohtaisesti seuraan infrastruktuurin jakautumista eli sitä, mihin multipilvi ja hyperpilvi ovat viemässä infrastruktuurin kehitystä. Se on erittäin kiinnostavaa.