2019-03-07

Konsultti kasvupolulla

Työpaikka Ateassa oli Heini Ilmariselle hyppy tuntemattomaan. Ehtymätön into ja halu oppia uusia asioita ovat auttaneet häntä etenemään parissa vuodessa juniorikonsultista vaativien projektien vetäjäksi, ja nyt on hänen vuoronsa ohjata junnua.

Kuva: Prokuvat

Heini Ilmarinen muistaa, kuinka ensimmäisissä palavereissa Atealla tuntui, että joka tuutista tuli hirveästi lyhennelmiä, joista hän ei ymmärtänyt puoliakaan. Oli paljon opeteltavaa ja selviteltävää. Työ tuntui suorastaan salapoliisin hommilta.

Mutta juuri salapoliisityöstä tämä matematiikkaa pääaineena lukenut nainen nauttii. Hän sanoo satsanneensa kahden vuoden aikana täysillä osaamisensa kasvattamiseen. Se on ollut mahdollista, koska Ateassa asioiden opiskelu, selvittely ja koulutuksissa käynti ovat osa asiantuntijoiden työaikaa.

”Kun otin työpaikan vastaan, en olisi osannut kuvitella, mitä kaikkea työhöni voisi kuulua. Se oli todellakin hyppy tuntemattomaan.”

Nyt Heini intoilee työtehtäviensä monipuolisuudesta. Välillä työpäivä kuluu teknisten yksityiskohtien syövereissä, välillä teknisistä asioista ei puhuta lainkaan. Silloin Heini on useimmiten asiakkaan luona kartoittamassa tämän tarpeita ja vetämässä suuntaviivoja, joiden avulla pulmia ryhdytään pureksimaan.

Oman ammatillisen kehityksensä Heini on havainnut erityisesti projekteja johtaessaan. Niissä hän on tajunnut käytännössä, kuinka paljon kaikesta nykyään ymmärtääkään. Heini kiitteleekin Atean tapaa kouluttaa uusia osaajia. Taloon otetaan erilaisen taustan omaavia ihmisiä ja eri alojen osaajia, joista kasvaa käytännön hommissa huippuammattilaisia.

”Taisin olla ensimmäinen laatuani – koekaniini, jonka kanssa testattiin, miten tällainen juniorimalli toimii. Nyt siitä on tullut toimiva tapa saada uusia meille osaajia.”

Oma junnu koulutettavana

Syksystä 2018 lähtien Heini on toiminut oman konsultintyönsä ohessa myös kouluttajana. Hänellä on ohjattavanaan oma juniorikonsultti, joka tuli Ateaan Azure-koulutusputken kautta.

Heini muistaa, kuinka hyödyllistä oli päästä heti juniorivaiheessa mukaan projekteihin. Ei tarvinnut odotella, että kasvaisi valmiiksi ison kokonaisuuden tekemiseen vaan sai hypätä heti jonkin osa-alueen kimppuun.

”On ollut kiva juttu, että olen voinut auttaa tämän aihealueen alussa olevaa junnua sisäistämään asioita. On helppo päästä töihin kiinni, kun on joku, jonka kanssa lähteä tekemään asioita.”

Sitä paitsi oppiminen on tehokasta, kun tekemiset liittyvät oikeisiin projekteihin eikä kyse ole pelkästään teorian lukemisesta. Heini pyrkii antamaan juniorilleen työkokonaisuuksia, joissa on sopivankokoinen pähkinä purtavaksi.

Kaksikko tekee projekteja yhdessä ja erikseen – välillä jopa eri toimipisteissä. Puhelin ei välttämättä laula joka päivä, mutta Heini on tukipiste, jolta juniori voi kysyä mitä tahansa ja joka auttaa häntä eteenpäin.

”Yritän toimia niin, etten ole päällepäsmäri tai kyttää selän takana.”

Aina löytyy asiaan perehtynyt kollega

Tulokkaan ei Heinin mielestä kannata pelätä uusien asioiden määrää: selvitystöissä kerätään sitä varmuutta, joka pidemmän aikaa alalla olleilla jo on. Jos on innokkuutta, kykyä omaksua asioita ja halua oppia, sopivalle osaamisen tasolle pääsee nopeasti. Vaaran paikka sen sijaan on, kun kuvittelee osaavansa tarpeeksi hyvin.

”Siinä vaiheessa kehittyminen loppuu.”

Atealaisia on Suomessa jo noin 400. Jos jokin ongelma siis kolkuttelee mieltä, niin aina löytyy työkaveri, joka on perehtynyt asiaan. Yhteistyö ja kaverin auttaminen ovat syvällä Atean kulttuurissa.

”Mutta itse pitää osata rohkeasti pyytää apua. Aikaa ja halua auttamiseen kyllä löytyy.”

Heini nauttii kivasta ja osaavasta työporukasta. Uusia työkavereita tulee koko ajan lisää ja kymmenien konsulttikollegoiden joukosta löytyy aina sparrailupintaa. Viime aikojen kohokohtia oli konserninlaajuinen Azure-akatemian koulutus Norjassa, joka laajensi näkökulmia työhön entisestään.

”On arvokasta, että meillä on tällainen yhteisö, jossa voi laajemmalla jakelulla kysellä, miten asioita on ratkottu muissa maissa. Näin asiakkaamme saavat käyttöönsä koko Atean osaamisen yli rajojen.”

Työnkuvaan saa itse vaikuttaa

Heini Ilmarinen on tyytyväinen, että Ateassa työntekijä saa oman äänensä ja mielenkiinnon kohteensa hyvin kuuluviin.

”Olen pystynyt aika paljon ohjaamaan ja tuomaan esiin sitä, mitä haluan tehdä. Tulevaisuudessakin tahdon vastuulleni haastavia projekteja ja nostaa omaa osaamistasoani.”

Työssään Heini nauttii työtapojen joustavuudesta – järjenkäyttö on sallittua. Jos tarvitsee työrauhaa vaikkapa raportin kirjoittamiseen, voi jäädä kotiin työskentelemään. Toisaalta innostava työ valuu herkästi kännykän kautta myös vapaa-ajan puolelle.

”On paljolti itsestä kiinni, mihin vetää rajan – lukeeko meilejä vapaalla tai vastaako soittoihin. Itselläni pitää olla vastapainotekemistä.”

Haasteet saavat Big Blondin syttymään

Heini nollaa ajatuksiaan urheilemalla. Talvisin hän pelaa jääkiekkoa pari kertaa viikossa Espoon kiekkoseurassa ja käy lautailemassa. Kevään koittaessa alkaa BMX-racing eli pyörämotokrossitreenit.

Pyöräilyn parista hän on saanut myös lempinimensä. Kun Heini aikanaan lopetti hiihdon, hän innostui maantiepyöräilemään ”jämäkunnolla”. Tiimissä oli kaksi Heiniä.

”Toinen oli rimpula ja toinen olin minä. Piti tehdä ero. Minä sain nimen Big Blond eli Iso vaalee.”

Vaikka rämäpäisen urheilijan kilpailuvietti on kääntynyt työelämässä lähinnä itsensä kanssa kilpailuun, vaativuus saa Heini Ilmarisen yhä syttymään – aivan kuin kilpavuosina.

”Työssäni minua innostaa se, että työnkuvani vaatii jatkuvaa oman tietämyksen lisäämistä ja asioiden selvittämistä.”

Rohkeus ja osaaminen asiakkaan hyödyksi olivatkin arvoja, jotka puhuttelivat Heiniä, kun hän haki Ateaan. Samat arvot puhuttelevat edelleen.

”Ne ovat minulle luontaisia tapoja toimia. Kun ei ole pitkää kokemusta vastaavasta työstä, vaatii aika lailla rohkeutta lähteä selvittämään ja kokeilemaan asioita. On kestettävä myös se, etteivät asiat aina mene ykkösellä putkeen.”