Siirry sisältöön
01-10-2018

Turvallisempaan työympäristöön – havainnot kännykällä suoraan eteenpäin

Vuoden digitaalisin teko -kilpailun voittajat palkittiin ensimmäistä kertaa Atea Focuksessa 25.9.2018. Yritysten sarjan vuoden 2018 kisassa voitti ISS LuurISSa-sovelluksellaan.

Vuoden digitaalisin teko 2018 -kilpailu, voittaja ISS
Kuva: Hanne Manelius

Hätäuloskäynnin varrelle on ilmestynyt jäätelöallas, eli sijoittelu vaikuttaa hankalalta. Olisivatko jäätelöt tiellä hätätilanteessa? ISS:n palvelupäällikkö Anniina Haapalahden havainto lähtee LuurISSa-sovelluksesta kohteen esimiehelle muutamalla kosketusnäytön hipaisulla.

LuurISSa-mobiilisovellus on tarkoitettu turvallisuushavaintojen raportointiin kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys ISS:n työntekijöille. Sovelluksen suoraviivaisuus ja helppokäyttöisyys madalsivat yrityksen palvelupäällikön Anniina Haapalahden kynnystä havainnoista ilmoittamiseen.

”Työympäristön turvallisuusriskeille tulee usein sokeaksi, ja niitä selittää omalla toiminnallaan. Moni syyttää kompuroinnistaan omaa huolimattomuuttaan, eikä kehtaa ilmoittaa epäsiisteistä verkkokaapelivyyhdeistä lattialla. Tosiasiassa jokainen havainto on askel kohti kaikille turvallisempaa työympäristöä. Jos itse kompastuu, samoin käy todennäköisesti muillekin”, Haapalahti arvioi.

Turvallisuusrypyt oikaistu hyvin

Yrityksen vahvan turvallisuuskulttuurin ansiosta ympäristön havainnoiminen on ollut Haapalahdelle rutiinia aiemminkin, mutta LuurISSa ravisteli vanhoja tottumuksia ja loi uusia tapoja. Sovellus moninkertaisti hänen tekemiensä havaintojen määrän ¬– kuin huomaamatta.

”Harva etsii erikseen kynän ja paperilomakkeita ohimennen tehtyjä turvallisuushuomioita varten, mutta puhelin on usein jo valmiiksi kädessä. Myös kuvien liittäminen mukaan on tehokas lisä, sillä kuva on monesti täsmällisempi kuin yksikään kirjallinen selostus.”

Haapalahti kertoo tekevänsä välillä kohdekierroksia pelkästään havainnointia varten. Ympäristöä pitää hänestä tarkkailla jatkuvasti, vaikka se ennalta tuntuisi kuinka turvalliselta.

”Kerran havaitsin eräässä erittäin esimerkillisessä kohteessa 11 potentiaalista turvallisuusongelmaa.”

Haapalahti on tyytyväinen hänen raportoimiensa havaintojen vastaanottoon.

”Jokaiseen havaintooni reagoidaan, ja mahdolliset turvallisuusrypyt oikaistaan menestyksekkäästi onnettomuuksien ehkäisemiseksi.”

Tapaturmien määrä laski heti

LuurISSa-sovelluksen kautta turvallisuushavaintoja on raportoitu yli tuhat kuukaudessa. ISS:n tietohallintojohtaja Eija Aspelin kertoo, että moninainen toimiala kirvoittaa luonnollisesti monipuolisia havaintoja.

”Ilmoituksia on tehty sotkuisista sähköjohdoista aina etupihalla partioivaan aggressiiviseen lokkiin, esteellisiin poistumisteihin ja wc-paperitelineen teräviin reunuksiin saakka”, Aspelin kertoo.

ISS:n ratkaisuarkkitehti Lauri Pihlajasalo lisää, että yhtäkään ilmoitusta ei ohiteta olankohautuksella. Mitä enemmän turvallisuuteen kiinnitetään huomiota, sitä vähemmän tapaturmia tulee.

”On ilahduttavaa, että turvallisen työympäristön ylläpitäminen ei ole ylimääräinen ponnistus.”

”Sovelluksella vältämme intranetin linkkiviidakot ja aikaa vievän hallinnoimisen. Tapaturmien ehkäisystä tuli välitöntä, kun turvallisuusriskeihin voi tarttua viivyttelemättä. Ei tarvita paperilomakkeita ja niiden pohjalta sovittuja erillisiä palavereita”, Pihlajasalo sanoo ja lisää:

”LuurISSa-sovellus ja turvallisuushavaintojen tärkeyden rummutus ovat puolittaneet LTI-tapaturmalukumme, joka vielä viime vuonna oli 17,8.”

Vuoden digitaalisin teko 2018 -kilpailu

ISS:n työntekijöiden tavoitteena on neljä turvallisuushavaintoa vuodessa. Sovelluksella niitä tekee huomaamattaan moninkertaisia määriä, kertoo ISS:n palvelupäällikkö Anniina Haapalahti.

Pidä kaiteesta kiinni -korvamato

Pihlajasalon mukaan LuurISSa on enemmän kuin vain yksi sovellus: kasvavaan alustaan rakennetaan jatkuvasti lisää moduuleita.

Tulevaisuudessa sovellusta laajennetaan myös turvallisuushavaintojen ulkopuolelle. Jatkossa esimerkiksi siivooja voi sovelluksesta tarkistaa kohteeseen sovitun palvelukuvauksen: mitkä paikat on siivottava, mitkä tasot pyyhittävä ja kuinka monta kertaa päivässä.

Aspelinin mukaan ISS:n työntekijät ovat omaksuneet LuurISSa-sovelluksen jopa hämmästyttävän helposti saumattomaksi osaksi arkeaan kaikilla toimialoilla – olipa kyseessä ravintolatyöntekijä, aulapalvelija tai siivooja.

”Sovellus vastasi selkeästi tarpeeseen tavalla, joka miellytti kaikkia.”

Suuremmaksi haasteeksi osoittautui sovelluksen ja laitteiden koon optimointi. Laitteen piti olla riittävän iso, mutta tarpeeksi pieni ollakseen kätevä kenttätöissä ja mahtuakseen kuitenkin taskuun.

”Ei työntekijä tohdi kuljetella tablettia mukanaan kentällä, ja taas pienenpienten ikonien tökkiminen etusormella voi olla raivostuttavaa. Myös yksinkertaisuus oli tärkeä kriteeri: jos uuden teknologian opettelu on liian vaativaa, sen käyttö helposti jää”, Pihlajasalo kertoo.

LuurISSa syntyi toiveesta tehdä näppärästi laadunseurantaa ja laatuarviointeja asiakaskohteissa. Sovelluksesta tuli kuitenkin koko ISS-työkulttuuria muuttava elementti.

”On ilahduttavaa, että turvallisen työympäristön ylläpitäminen ei ole ylimääräinen ponnistus. Turvallisuusasiat ovat yhä tuntuvammin mukana joka hetki ja joka paikassa. Rappusissakin päässä soi taustalla tasainen ‘pidä kaiteesta kiinni’ -korvamato”, Aspelin kertoo.

Tuomariston perustelut

Tämä sovellus tekee jokaisesta silmäparista merkityksellisen. Tehty vain yhteen tarkoitukseen, mikä tekee siitä yksinkertaisen ja helpon. LuurISSa muuttaa turvallisuusasioihin suhtautumista ja viestii tehokkaasti jokaisen yksilön vastuuta yhteisestä turvallisuudesta. Mobiilisovelluksen avulla raportointi sujuu saman tien.