Siirry sisältöön
01-10-2018

Tulevaisuuden metsäkonekuljettajat oppivat ammattiin pelaamalla

Vuoden digitaalisin teko -kilpailun voittajat palkittiin ensimmäistä kertaa Atea Focuksessa 25.9.2018. Julkishallinnon sarjan vuoden 2018 kisassa voitti Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto metsäkonesimulaattorillaan.

Kuva: Hanne Manelius

Tulevaisuuden metsäkonekuljettajat oppivat ammattiin pelaamalla

Äänekoskella metsäkonekuljettajiksi ja metallialalle opiskelevat harjoittelevat tulevaa ammattiaan tuliterien simulaattoreiden avulla. Koulutus ja työelämä hyödyntävät tulevaisuudessa virtuaalitodellisuutta yhä enemmän ja enemmän.

Tuulilasin toisella puolella möllöttää tavallinen suomalainen metsä. Kuljettaja ajaa metsäkoneen puun viereen, ohjaa harvesteripään rungolle ja antaa ketjusahan laulaa. Puu kaatuu toivotusti punaisen hologrammin osoittamalle alueelle.

Seuraavan puun kanssa ei mene yhtä hyvin. Se kellahtaa maahan väärin ja vaurioittaa samalla useita taimia. Mutta ei haittaa, sillä kyseessä on simulaatio.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston eli POKEn opiskelijat ovat voineet harjoitella metsäkoneen käyttöä opetussimulaattorin ja VR-lasien avulla vuodesta 2018 lähtien.

Oppilaat hakevat virheetöntä suoritusta
Simulaattori vastaa ohjaukseltaan täydellisesti aitoa metsäkonetta. Ainoastaan maastossa etenemisen aiheuttamaa liikettä ei pystytä koulussa simuloimaan.

”Simulaattorilla pelaaminen selvästi innostaa opiskelijoita. Osalle heistä ei riitä tehtävistä läpi pääseminen, vaan he haluavat virheettömän suorituksen”, POKEn järjestelmäasiantuntija Pekka Ouli kertoo.

Simulaattorin tehtävänä ei ole korvata ajotunteja oikealla metsäkoneella, vaan harjoitella perusteet kuntoon ennen tositoimiin ryhtymistä.

”Metsäkoneen ajaminen on hyvin motorista hommaa. Simulaattoriharjoittelussa ohjaamo tulee tutuksi ja opiskelijoiden peruskoordinaatio kehittyy.”

Metsäkonesimulaattorin avulla oikean ajoneuvon ohjaus tulee tutuksi helposti ja turvallisesti.

Koululla on myös hitsaussimulaattori

Pekka Ouli arvioi, että POKEn tapa hyödyntää samaan aikaan sekä simulaattoria että VR-laseja koulutuksessa on ensimmäisiä Suomessa. Simulaattorikoulutukseen hän kertoo törmänneensä aiemmin Tikkakoskella puolustusvoimien hävittäjälentäjäkoulutuksessa vieraillessaan.

Uudistukset eivät rajoitu POKEssa vain metsäkonekuljettajakoulutukseen, vaan viime vuoden aikana ammattikoulu on ottanut käyttöön myös metallialan opiskelijoille tarkoitetun VR-hitsaussimulaattorin.

Oppilaitos kehittää Microsoftin Mixed Reality -lasien avulla myös metsäkoneiden huoltoa. Laitteen kuljettaja pystyy tekemään osan huoltotoimenpiteistä itse, kun ottaa MR-lasien avulla etäyhteyden mekaanikkoon. Lasien kautta mekaanikko näkee saman kuin kuljettaja ja voi ohjata huoltoa puhelimitse. Samalla hän voi tehdä merkintöjä kuljettajan näkökenttään, jos kuljettaja ei tiedä, mistä tietty osa löytyy.

”MR-lasit tuovat myös koulutukseen aivan uusia ulottuvuuksia. Sovelluksen avulla voimme kouluttaa huoltotehtäviin tarvittaessa vaikkapa Brasiliaan”, Ouli kertoo.

Kaikki POKEn hankkeet ovat edellyttäneet tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Ouli laskeskelee, että yhteensä yrityksiä on ollut mukana kymmenkunta.

”On erityisen hienoa, että suomalaiset yritykset on keskeisesti olleet mukana kehittämässä virtuaalitodellisuuden hyödyntämistä koulutuksessa. Tämä ala varmasti kasvaa tulevaisuudessa.”

Tuomariston perustelut

”Tämä on hieno esimerkki innovaatioiden tärkeydestä opetusmetodien kehittämisessä. Hankkeessa hyödynnetään tehokkaasti uutta teknologiaa ja tehdään fiksusti yritysyhteistyötä. Virtuaalilasit antavat kaikille mahdollisuuden oppia ja lähteä sitten turvallisesti harjoittelemaan oikean metsäkoneen puikkoihin.”