Siirry sisältöön
15-08-2018

Tekisikö tekoäly parempia päätöksiä kuin hallitus?

Viron ex-tietohallintojohtaja Taavi Kotkan mielestä tekoäly muuttaa poliittisen pelikentän täysin, ja nykypoliitikkojen on syytä olla huolissaan. Tekoälyn avulla hallitukset saavat entistä reaaliaikaisempaa ja tarkempaa tietoa maan ja kansalaisten toiminnasta, mikä antaa mahdollisuuden reagoida asioihin ajoissa ja oikealla tavalla.

Tekoälyn ja politiikan liitto vaikuttaa taivaassa solmitulta. Suurta ja keskisuurta dataa pukkaa niin paljon, että sen analysoiminen ihmisvoimin on mahdotonta. Siksi tekoälyn käyttö alkaa päätöksenteossakin olla välttämättömyys. Nyt tarvitaan lisää älykkäitä poliitikkoja.

”Politiikassa on perinteisesti menty virran mukana ja reagoitu vasta, kun jotain tapahtuu. Jatkossa ihmiset valitsevat päättäjiksi sellaisia poliitikkoja, jotka ovat tarpeeksi älykkäitä käsittelemään tekoälyn tuottamaa tietoa ja tekemään nopeita päätöksiä. Se on täysin uusi elementti politiikassa.”  

 

Uskaltavatko poliitikot tehdä koviakin päätöksiä, koska tekoäly niin sanoo?

”Pitäisi uskaltaa. Pitää myös olla kyky muuttaa nopeasti taktiikkaa, jos ensimmäinen tai toinen toimenpide ongelmanratkaisussa ei toimikaan. Näinhän politiikassa ei toistaiseksi menetellä lainkaan”, Taavi Kotka toteaa.

”Tekoäly voi datan perusteella päätellä, että esimerkiksi kemianteollisuudessa menetetään maan itäosissa seuraavan viiden vuoden aikana 80 prosentin todennäköisyydellä 3000 työpaikkaa. Tällaisen tiedon ansiosta poliitikoilla on tiedossaan dataa, ei vain mutua, ja heidän on reagoitava ja tehtävä päätöksiä. On sitten toinen asia, onko heillä tarpeeksi viisautta toimia.”

 

Voiko tekoäly olla väärässä?

”Tietenkin voi. Silloin ihmisen pitää muuttaa algoritmeja ja reagoida nopeasti. Epäilen kuitenkin, että monessa maassa hallitus lykkää tekoälyn käyttöönottoa päätöksenteossa, koska se pelottaa. Päätöksiä jouduttaisiin tekemään uudella tavalla.”

”Vaikka dataa on käytössä paljon, pitää jonkun aina tehdä lopullinen päätös. Tämä päätöksentekijä on hallituksissakin vielä toistaiseksi ihminen.”

”Uskon, että ensimmäinen tekoälyn siivittämä poliittinen päätös hallitustyöskentelyssä on edessä seuraavan viiden vuoden aikana. Kokeiluja tehdään jo. Esimerkiksi Virossa hallitus on pilotoinut reaaliaikaista talousdatan käyttöä Tarton yliopiston kanssa ja Suomessa Aalto-ylipistossa on painittu saman asian parissa.”

Taavi Kotka

Yksi Euroopan arvostetuimmista it-alan visionääreistä. Viron ensimmäisenä tietohallintojohtajana hän edisti merkittävästi Viron asemaa digitaalisen valtion esimerkkimaana. Kotka nimettiinkin vuoden 2014 Euroopan tietohallintojohtajaksi.

Sittemmin yksityiselle sektorille palannut Kotka työskentele nyt edistääkseen yritysten toimintamahdollisuuksia digitaalisessa murroksessa. Hän tuntee digitaalisten mahdollisuuksien maailman ja tietää, miten digitaalisuus voi auttaa yrityksiä ja organisaatioita menestymään.

Taavi Kotka oli keynote-puhujana Atea Focuksessa 25.9.2018.