Siirry sisältöön
19-12-2017

Uusi suunta oppimiseen

Lahti miettii printtiaineistoista luopumista, Kirkkonummi pilvipalvelujen tehokkaampaa käyttöä ja Siuntio pöytäkoneiden hylkäämistä opetuksessa. Tieran järjestämä Digioppimisen kehittämispäivä kokosi sivistystoimen päättäjät ottamaan uutta suuntaa. Kolme vaikuttajaa arvioi ajankohtaisia digimahdollisuuksia oman kuntansa näkökulmasta.

Kuva: Kimmo Räisänen

Päällimmäisenä pilvipalvelut

Sivistystoimen tvt-suunnittelija Antti Sankala, Kirkkonummi

”Etsimme parhaillaan keinoja, jotka auttavat hyödyntämään pilvipalveluja oppimisen tukena entistä paremmin. Meillä on käytetty niitä jo vuosia kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta lukioon. Olemme myös olleet kehittämässä Tieran ja Uudenmaan kuntien kanssa oppimisalusta Edisonia, joka on totuttanut opettajia ja oppilaita pilvipalvelujen käyttäjiksi.

Digitalisaatio on jatkuvaa kehittymistä ja kehittämistä. Oppimisen sisällöt ovat tietysti pääasia, mutta olennaista on löytää niitä tukevat välineet. Esimerkiksi laitteiden nopea vanheneminen tuottaa melkoisesti päänvaivaa.

Olen mukana monissa kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kaikki kunnat ovat nyt samassa veneessä, joten keskinäinen sparraaminen ja ideoiden parastaminen ovat todella tarpeellisia.”

Steppi kohti uutta koulua

Lasten ja nuorten kasvun vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, Lahti

”Olemme tärkeässä taitekohdassa. Pohdimme Lahdessa nyt seuraavaa steppiä; sitä, paljonko laitteita tarvitsemme ja ostammeko oppimateriaaleja printtinä enää ollenkaan. Teemme parhaillaan laiteinventaariota, ja keväällä arvioimme, millaisia hankintoja on edessä.

Digitalisaatio on valtava systeemitason muutos, joka mullistaa perusasioita, kuten opettajan ja oppijan roolia. Kehityspäivän puheenvuoroissa on noussut hienosti esille myös arvioinnin merkitys uudistuvassa koulussa. Etenkin jatkuvan arvioinnin merkitys osana oppimista on vasta kehittymässä – ja mitä annettavaa digillä onkaan tälle tärkeälle osa-alueelle!

Kunnat ovat nyt paljon haltijoina. Siksi on tärkeää, että jaamme kokemuksia ja ideoita. Erilaiset verkostot ovat oman työni suola ja pippuri. Hedelmällisimpiä ovat yksilöiden kohtaamiset; se, että pääsemme kasvokkain pohtimaan yhteisiä asioita.”

Pedagogiikka edellä uuteen

Sivistystoimenjohtaja Jukka Pietinen, Siuntio

”Mietimme Siuntiossa juuri nyt sitä, miten voimme hyödyntää teknologiaa pedagogisesti mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti. Jokainen opettaja saa jatkossa oman läppärin, ja luovumme opetuksessa pöytäkoneista kokonaan. Uusimme laitteemme mahdollisimman helppokäyttöisiksi, koska välineiden on tuettava oppimista.

Digitalisaatio näyttää monen silmissä kaoottiselta, koska sitä ei pysty hallitsemaan. Siihen liittyviin prosesseihin on vain uskallettava heittäytyä, vaikka aloittaessaan ei voi tietää lopputulosta. Se muuttuu koko ajan, eikä kehitys pysähdy.

Pienen kunnan resurssit ovat pienet, ja edistän omaa työtäni myös verkostojen kautta. Ajatusten ja kokemusten vaihto kollegojen kanssa on elintärkeää. On päästävä tsekkaamaan, olemmeko ajan hermolla. Ja jatkuva ideoiden varastaminen kuuluu tietysti asiaan!”

Tiera kuntien tukena

Tiera on kuntien yhteistyöfoorumi ja kuntakentän valtakunnallinen kehitysyhtiö. Se tarjoaa kunnille valmiiksi kilpailutettuja ja toimintaa tehostavia ICT-ratkaisuja. Tieran omistajina on tällä hetkellä 279 kuntatoimijaa; 213 kuntaa, 47 kuntayhtymää ja 18 kuntaomisteista osakeyhtiötä sekä Suomen Kuntaliitto.

Tieran verkkokauppa on täysin uudenlainen ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palvelujen hankintakanava. Kunnat saavat sieltä kaikki tarvitsemansa laitteet ja palvelut valmiiksi kilpailutettuina. Yli 250 000 nimikkeen tuotevalikoimassa ovat edustettuina kaikki keskeiset tuotemerkit. Verkkokauppa palvelee opetus- ja sote-toimialoja sekä teknistä toimea.