2017-04-12

Minkä laitteen ostit viimeksi? Tuoko se sinulle iloa?

Linda Liukas, koodari ja lastenkirjailija, Hello Ruby Oy

“Ostin pari viikkoa sitten uuden iPadin. Eniten siinä ihastuttaa Apple Pencil, uusi piirtokynä, joka on muutamassa viikossa muuttanut tapaani tehdä töitä. Kun aloitin lastenkirjailijana ja kuvittajana ajattelin istuvani puistossa tai kahvilassa piirtämässä. Romanttinen idea kariutui aika nopeasti, sillä tein suurimman osan piirroksista Wacomin piirtopöydällä. Jotta vesivärien läpinäkyvyys ja kynän liikkeet piirtyvät oikein, tarvitaan myös tehokas tietokone, joka jaksaa laskea. Käytännössä istuin siis aina koneen äärellä.


Uusi kynä ja tabletti toimivat lähes yhtä hyvin kuin vanha systeemini, vaikka kestikin hetken löytää oma tyyli. Viime viikolla istuin vihdoinkin puistossa Melbournessa ja piirsin kolmatta Ruby-kirjaani. Teknologiassa siisteintä on, että kaikki muuttuu koko ajan. Milloin vain on mahdollisuus keksiä uudelleen oma tapansa tehdä töitä."

 

Olli-Pekka Komonen, tekniikkatoimittaja

Ruuvasin juuri kattoon uuden älyvaloni. Monelle ajatus älyvalosta voi kuulostaa aivan hölmöltä, mutta itse en enää haluaisi elää ilman sitä. Junassa istuessani voin tarkistaa kännykällä, jäivätkö kotona valot päälle. Saman tien voin myös sammuttaa ne yhdellä painalluksella. Kaikki käy niin kätevästi!

Minulla oli ennenkin älyvalo, kiinalaisen Xiaomi-merkin valmistama. Se ei kuitenkaan toiminut yhteen Amazonin kodin ohjausjärjestelmä Echon kanssa. Niinpä annoin aiemman valon pojalleni ja ostin tämän uuden, UCSmart home -merkkisen. Nyt valo toimii puheohjauksella. Älylaitteiden hinnat ovat laskeneet viime vuosina, mutta niille tarvitaan vielä kunnolliset standardit. Monet laitteet ovat tosi hyviä, mutta vanhan lamppuni tapaan ne eivät toimi yhteen muiden laitteiden kanssa. Odotan sitä, että kaikki laitteet keskustelevat sujuvasti keskenään.  

Älykkäiden kotien ja älyvalaisinten yleistymisestä olen todella innoissani. Valojen sammuttaminen sängystä käsin ei ole valtava kehitysaskel, mutta esimerkiksi vanhusten elämässä älykäs koti ja älylaitteet tulevat olemaan suuri apu. Teknologiamessuilla näin esimerkiksi kävelykepin, johon oli lisätty gps-paikannin. Tavallisen näköinen kävelykeppi ilmoittaa lähiomaisille, jos sen käyttäjä poistuu määritellyltä turva-alueelta, tai jos liikkeellä ei olla ollenkaan päivän aikana. Kun kaikki laitteet alkavat pikkuhiljaa olla tietoisia ja kommunikoida keskenään, muuttaa älykäs asuminen maailmaa valtavasti.

 Mikko Eerola, toimitusjohtaja, Hewlett-Packard Oy

Otan teknologian kehittymisen avosylin vastaan. Liikun paljon työssäni ja kuukauden vanhan puhelimeni HP Elite X3:n kanssa toimiminen on helpottanut arkeani valtavasti. Voin aloittaa työskentelyn jo tien päällä ja jatkaa keskeyttämättä liittämällä sen telakalla päätteeseen tai yhdistämällä läppäriin. Kaikki tekemiseni synkronoituvat keskenään pilvipalvelujen kautta.

Tässä yhdistyvät tabletin monipuolisuus sekä puhelimen ominaisuudet, pöytäkoneen tuottavuus ja kannettavan kätevyys. Ennen raahasin aina kannettavaa mukanani, mutta nyt pärjään mainiosti ilman. Ihan vielä en osaa kaikkia uuden puhelimeni hienouksia. Aion lisätä siihen sekä työhön että vapaa-aikaan liittyviä sovelluksia, joilla voin esimerkiksi seurailla lasten koulunkäyntiä ja urheiluharjoituksiin osallistumista.

Seuraan teknologia-alaa innolla. Mielestäni Suomessa on todella paljon hyviä innovaatioita ja osaamista. Yritysmaailmassa teknologian kehittymisen avulla kommunikointi, asioiden jakaminen ja etätyöskentely ovat muuttuneet paljon helpommiksi. Toisaalta samalla työn ja vapaa-ajan rajat ovat hämärtyneet, ja tasapaino näiden välillä on nykyään haastavampaa löytää.

Nana Hjelt, digital sales lead, Atea Finland Oy

Olen käyttänyt Applen laitteita nyt parin vuoden ajan, ja ne tuovat minulle sekä suunnatonta iloa että helpotusta arkeen. Viimeksi helmikuussa päivitin iPhoneni uusimpaan versioon työpaikkani Free Choice -järjestelmän avulla. iPhone 7:n lisäksi minulla on Applelta MacBook Pro-tietokone, iPad Pro sekä Watch-kello. iOS-käyttöjärjestelmä ja sen sovellukset ovat niin omaa luokkaansa, etten voisi kuvitellakaan vaihtavani sitä muuhun.

Olen laitenörtti, ja mielestäni teknologian kehittyminen on aivan mahtavaa. On kätevää, että aina ei tarvitse olla konttorilla, vaan tieto kulkee jatkuvasti mukanani. Applen jatkuvuustoimintojen avulla pystyn siirtymään laitteelta toiselle ihanan saumattomasti. Handoffin avulla voin siis aloittaa työt yhdellä laitteella ja vaihtaa sitten kätevästi lähellä olevaan laitteeseen ja jatkaa siitä, mihin jäin.

Asiakkaalle lähtiessäni voin jättää läppärin toimistolle, ja ottaa mukaan pelkän iPadin, johon merkkaan asiat. Seminaarissa voin tehdä muistiinpanot puhelimella ja jakaa niiden parhaat palat suoraan tiimille, kokouksessa reagoin rannekelloni ilmoittamiin viesteihin ilman, että puhelimen värinä häiritsee muita, ja autoa ajaessani sanelen kiireelliset viestitä käyttämättä puhelinta. Kaikki tämä helpottaa valtavasti työntekoani.

Julius Murtojärvi, digital designer, IDBBN Oy

Nykyään tuntuu, että koko ajan täytyy olla tavoitettavissa. Minäkin käytän puhelinta lähes jatkuvasti. On siis tärkeää, että se toimii hyvin. Edellinen kännykkäni oli pahasti huollon tarpeessa, sillä se oli pudonnut vessanpönttöön. Etenkin akun kesto oli surkea. Oli ärsyttävää joutua koko ajan tarkistelemaan palkkeja ja latailemaan puhelinta.

Uusin laitteeni on loppuvuodesta hankkimani Samsung Galaxy S7. Kävin netissä katsomassa valikoimaa, josta yrityksemme oli esivalinnut laitteita vertailtaviksi. Klikkasin valitsemaani puhelinta ja sain sen alle viikossa itselleni.

Päädyin Samsungiin, koska minulla oli aiemminkin käytössäni saman sarjan puhelin. Käyttöönottokin sujui kätevästi, kun tunsin järjestelmän ja sain vanhasta puhelimesta jutut helposti talteen. Hyvä kamera oli yksi tärkeimmistä kriteereistä uudelle puhelimelle, sillä päivitän yrityksemme Instagram-tiliä. Vapaa-ajallani otan kuvia ruoanlaitosta. Minulle on myös tärkeää, että laitteeni ovat mahdollisimman uusia. Silloin ne toimivat varmemmin ja päivitystuki palvelee hyvin.