Siirry sisältöön
04-07-2017

Koneet muuttavat työelämän

Kymmenen vuoden päästä robotit tekevät suuriman osan rutiinityöstä. Se on suurin muutos, jonka ihmiskunta tulee kokemaan. Näin visioi Atea Focus -tapahtuman keynote-puhuja, futuristi Gerd Leonhard.

”Yli puolet kaikesta työstä muuttuu täysin uudenlaiseksi. Moni nykyinen ammatti katoaa kokonaan ja suurinta osaa tulevaisuuden työtehtävistä ei ole vielä edes keksitty. Uusi normaali on, ettei meillä ole enää työaikoja tai fyysisiä työpaikkoja”, sanoo futuristi ja kirjailija Gerd Leonhard. Hän esiintyy 26. syyskuuta järjestettävässä Atea Focus -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. 

”Yli puolet kaikesta työstä muuttuu täysin uudenlaiseksi.”

Ihmistä ei pian tarvita ajamaan autoa, laittamaan ruokaa tai hoitamaan rahaliikennettä. Tekoäly oppii nämäkin rutiinit 5–10 vuoden aikajänteellä. 

”Tulevaisuudessa meidän täytyy keksiä ihmisille työtehtäviä joka päivä. Se on kova haaste, koska muutos on jatkuvaa, eikä kaikilla ole uusiin töihin vaadittavia taitoja. Tarvitaan paljon koulutusta, yhteiskunnan tukea ja aktiivisuutta.” 

Monien ihmisten töiden muuttumisesta pelkäksi rutiinien suorittamiseksi aiheutuu Leonhardin mielestä suuria ongelmia. ”Poliitikkojen pitää herätä ja huolehtia, ettei pudotus yllätä, kun koneet alkavat tehdä yhä enemmän. Koko yhteiskunnan taloudellinen logiikka menee uusiksi ja ihmisen tekemälle työlle pitää pystyä luomaan uutta arvoa.” 

”Aivoja tarvitaan jatkossakin, sillä koneet eivät osaa luoda uutta tai neuvotella. Ne eivät ymmärrä prosesseja, eivät osaa keskustella empaattisesti tai osoittaa aitoja tunteita. Tässä mielessä menemme kohti yhteiskuntaa, jossa inhimillisyydellä on työelämässä paljon enemmän arvoa kuin nykyään”, Leonhard visioi.

 

Gerd Leonhard puhui Atea Focus tapahtumassa 26.9.2017.