2017-04-03

Heini Ilmarinen näkee unia TCP/IP:stä ja Azuresta

Mitä tulee naisesta, jolla on takanaan matematiikan, fysiikan, tietojenkäsittelytieteen, psykologian ja opettajan opintoja? Hänestä tulee tietenkin Atean konsultti. Heini Ilmarinen tasapainoilee päivittäin erilaisten työkulttuurien välillä ja tekee todellista salapoliisityötä.

Kuva: Kimmo Räisänen

Kun päätin hakea juniorikonsultin paikkaa Ateassa, kävin aluksi tutustumassa netissä yrityksen arvoihin. Erityisesti mieleen jäivät rohkeus ja osaaminen asiakkaan hyödyksi. Työhaastattelussa oli rennon asiallinen ilmapiiri. Siitä tuli fiilis, että täällä olisi kiva olla töissä. Tiesin kyllä, että opintoni olisivat vain pohja ajattelulle ja asenteelle. Varsinainen oppi tulisi töistä. 

Ensimmäiset työpäivät olivat täynnä perehdytystä, mutta pääsin jo ensimmäisenä päivänä mukaan myös asiakaspalaveriin. Uuden työpaikan käytäntöjen oppimisessa on aina oma hommansa, mutta nyt olin myös täysin uudella alalla, josta osasin vain perusteet. Aluksi olinkin aika kujalla. Onneksi minulla oli mentorina konsultti Niklas Wallenius, jonka työskentelyä seuratessa näin käytännössä, miten rautainen ammattilainen toimii. Mietimme yhdessä, kuinka alan opiskella asioita ja kehittää omaa erikoisosaamistani.  

Ensimmäisiä työtehtäviäni oli piirtää ylätason arkkitehtuurikuva asiakkaamme IT-infrastruktuurista. Koska käytin piirtotyökalua ensimmäistä kertaa, yksinkertaisen kuvan tuhertamisessa kului useampi päivä. Aluksi luin myös paljon teoriaa kirjoista, ja projekteissa asiakkaiden kanssa pääsin nopeasti soveltamaan lukemaani käytäntöön. En ajatellut liiemmin työasioita kotona, mutta olenkin luonteeltani positiivinen alitajuisprosessoija – asiat loksahtelevat päässäni paikoilleen usein jotain muuta tehdessäni. Siksipä niin TCP/IP kuin asiakkaan Azure-toteutuskin ovat tulleet uniini asti.  

Tuntui mukavalta huomata, että minuun luotettiin, vaikka minulla ei ollutkaan aiempaa kokemusta vastaavista hommista. Jo työhaastattelussa minulta kysyttiin, miten suhtaudun jatkuvaan oppimiseen. Sehän on innostava itsestäänselvyys! Olen huomannut, että usein oppiminen etenee vaiheittain. Juuri kun luulen osaavani jotakin, huomaan, että en ihan täysin osaakaan. Sitten syvennän taas osaamistani. Vastuukin lisääntyy oppimisen myötä.

 

Onneksi töissäni saa koko ajan ajatella. Välillä tämä tuntuu suorastaan salapoliisityöltä, kun hankin tietoa eri tietolähteistä ja yhdistelen asioita. Monessa organisaatiossa tieto IT-ympäristöstä on hajautunut eikä kokonaisvaltaista kuvaa ole. Kun kokonaiskuva sitten saadaan haltuun, ympäristön hallinta helpottuu. Sitten nouseekin usein esiin jo uusia kehityskohteita. Nykyisten asiakkaiden kohdalla keskitymme sekä kokonaistilan hallintaan että kehittämiseen. 

Konsultin työ on innostavaa ja monipuolista. Työssä vaaditaan teknistä osaamista, kokonaisuuksien hallintaa ja taitoa ilmaista itseään. Asiakkaiden kanssa on ihan mahtava tehdä töitä. Parasta on, kun asioista puhutaan avoimesti ja asiakas haastaa minua kysymällä. Mietin asioita aina käytännön tekemisen ja asiakkaan parhaan kautta. Konsultin työssä on myös tärkeää miettiä, miten puhuu. En ole mikään överitekninen ihminen ja pohdin aina tarkkaan, millä tavalla ja tasolla asioista puhun. Työkulttuurien erojen tajuaminen on tässä hommassa ydinosaamista. 

Opiskeluaikoina kuvittelin, että työelämä on joku oma mystinen maailmansa, jossa täytyy pingottaa koko ajan. Töissähän on kuitenkin mukavan tavanomaista. Kaikki tehdään viimeisen päälle hyvin, mutta tunnelma on silti kaikkea muuta kuin stressaava. Ateassa yhdistyvät oikeassa suhteessa haastavat työtehtävät, rento tekemisen meininki ja mahtavat työkaverit. 

Vapaa-ajalla harrastan BMX-racingia eli pyöräkrossia. Aloitin lajin kolmisen vuotta sitten ja jäin heti koukkuun. Siisteintä lajissa on monipuolisuus ja jatkuva kehittymisen mahdollisuus. Löydän treenikavereita mistä tahansa päin maailmaa ja minut on otettu aina avosylin vastaan. Usein pyörä kulkeekin mukana matkoille. Tykkään haastaa itseäni, sillä haluan oppia jatkuvasti uutta itsestäni. Talvisin pelaan jääkiekkoa, käyn silloin tällöin lautailemassa ja kesällä rullailen cruiserilla. Toisaalta minulle on tärkeää letkeä meininki eli osaan ottaa rennosti ja pysähtyä. Mikäs sen parempaa kuin olla ihan rauhassa perheen tai ystävien kanssa.

 

Kuka?

Nimi: Heini Ilmarinen

Ikä: 28v

Koulutus: Filosofian maisteri, pääaine matematiikka

Syntymäpaikka: Kerava