2016-09-20

Nicklas Bergmanilla tekniikka meni ihon alle

Vuoden 2016 Focuksen keynote-puhuja, ruotsalainen teknologia-ajattelija Nicklas Bergman haluaa auttaa yleisöään ymmärtämään, miten menestystä rakennetaan ja miten teknologiasta otetaan vauhtia menestykseen. Hän seisoo toinen jalka vakiintuneen yritysmaailman puolella ja toinen vauhdikkaassa startup-maailmassa.

Kuva: Akifoto

Bergmann tunnetaan maailmanlaajuisesti riskisijoittajana ja teknologia-ajattelijana. Hän viettää noin puolet työajastaan varhaisen vaiheen startuppien menestyksen vauhdittajana. Toinen puolikas kuluu puhujana ja kommentaattorina esimerkiksi siitä, miten teknologia vaikuttaa yhteiskuntaan.

– Näkyvämpi roolini yhteiskunnallisena keskustelijana alkoi pari vuotta sitten. Elämä riskisijoittajana oli yhtä kokouksesta toiseen juoksemista. Vietin päiväni pankkiirien ja juristien kanssa, yhtiökokouksissa ja sen sellaisissa. Sitten tylsistyin. Aloin systemaattisesti kieltäytyä hallinnollisista kokouksista ja sain lisää aikaa. Aloin tutkia, miten teknologiaa käytetään eri puolilla maailmaa ja miten se vaikuttaa yhteiskuntiin ja yrityksiin, Bergman kertoo.

– 2000-luvun alusta lähtien olen suuntautunut vähitellen yhä vahvemmin varhaisen vaiheen sijoittajana toimimiseen teknologiavetoisissa yrityksissä. Olen toiminut ensimmäisenä sijoittajana, osaomistajana, hallituksessa ja myös väliaikaisena toimitusjohtajana. Olen aina ollut erittäin kiinnostunut teknologiasta.

Uutta vauhtia menestykseen

– Vakiintuneita yrityksiä hermostuttavat startup-maailman nopeus ja etenkin muutosnopeus. Myös uusi teknologia kiinnostaa kaikkia ja voin toki siitäkin puhua, mutta vakiintuneille yrityksille on kaikkein tärkeintä löytää uudesta teknologiasta liiketoimintakulma: miten uutta teknologiaa voisi analysoida, miten arvioida bisnesmahdollisuuksia ja kuinka sopeutua sen aiheuttamiin muutoksiin. Siitä puhun myös Focuksessa.

Bergman huomauttaa, että vakiintuneilla yrityksillä on ainakin kaksi kilpailuetua startupeihin nähden: rahaa ja asiakkaita.

– On välttämätöntä, että yritykset kyseenalaistavat jatkuvasti status quon. Nykyinen kassavirta nykyasiakkailta ei jatku ikuisesti. Hallittu oman liiketoiminnan kannibalisointi on välttämätöntä. Jos et tee sitä itse, joku muu tekee.

Maaotteluhengessä Bergman uskoo tasapeliin siinä, kuinka hyviä ympäristöjä Suomi ja Ruotsi ovat joustavalle, yrittäjämäiselle liiketoiminnalle.

– Suomessa ja Ruotsissa poliitikot ja media rakastavat nyt yrityksiä ja yrittäjähenkisyyttä. Konkretian tasolla muutos on hankalampi, sillä poliittinen järjestelmä ja esimerkiksi verotuskäytännöt on kehitetty raskaan teollisuuden suuryrityksiä varten, jotka ovat tähän asti olleet kummankin maan talouden kivijalkoja. Pitää kuitenkin muistaa, että moni asia on myös hyvin: esimerkiksi yritysten ja yrittämisen byrokratia on kevyttä verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan. 

Teknologiaa ihon alla

– Ostan jatkuvasti uusia teknisiä vempeleitä ammatillisen mielenkiinnon nimissä. Minulla on 3D-tulostin, nelikopteri ja 360 asteen kamera. Lähipiirissä Bergmanin vempelevillitystä suvaitaan mutta rajojakin joskus koetellaan.

– Hankin hiljattain NFC-sirun ihoni alle, ja ihan kaikki perheenjäsenet eivät sitä arvostaneet. Ihonalaisilla siruilla ei tällä hetkellä vielä paljon tee. Omalla sirullani voin tällä hetkellä avata pari sähkölukkoa ja siinä se. Saapa nähdä, mitä sovelluksia tämän ympärille rakentuu tulevaisuudessa.